Adana'nın Öncü Gazetesi
$ DOLAR → Alış: 32,24 / Satış: 32,37
€ EURO → Alış: 34,79 / Satış: 34,93

FİİLİ AYRILIĞA DAYALI BOŞANMA DAVASI

AVUKAT / UZLAŞTIRMACI GÜLSEBA AKTAŞ
AVUKAT / UZLAŞTIRMACI GÜLSEBA AKTAŞ
  • 14.11.2020

Genel ve mutlak bir boşanma sebebi olan fiili ayrılığa dayalı boşanma evlilik birliğinin temelden sarsılması kapsamında Türk Medeni Kanunu’nun 166.maddesinin 4.fıkrasında düzenlenmiştir. Kanunun ilgili maddesinde “Boşanma sebeplerinden herhangi biriyle açılmış bulunan davanın reddine karar verilmesi ve bu kararın kesinleştiği tarihten başlayarak üç yıl geçmesi hâlinde, her ne sebeple olursa olsun ortak hayat yeniden kurulamamışsa evlilik birliği temelden sarsılmış sayılır ve eşlerden birinin istemi üzerine boşanmaya karar verilir.” Demektedir.

Fiili ayrılık sebebiyle boşanmaya karar verilebilmesinin üç temel şartı vardır. İlk şart taraflardan birinin herhangi bir boşanma sebebine dayalı olarak boşanma davası açması  , bu davanın hakim tarafından reddedilmesi ve reddedilen kararın kesinleşmiş olmasıdır. Reddedilen mahkeme kararının kesinleşmesi demek verilen red kararına karşı istinaf kanun yoluna gidilmeden istinaf süresinin geçmesi veyahut istinaf kanun yoluna başvurulmuş ise de tüm itiraz yollarının tüketilmesi sonucu kararın kesinleşmesidir. Reddedilen davanın kesinleşmesi dava şartıdır ve hakim tarafından resen dikkate alınır. Bir diğer şart ise red kararının kesinleşmesinden itibaren 3 yıl geçmesi gerekmektedir. Üç yıllık süre red kararının verildiği tarihten itibaren değil red kararının kesinleştiği tarihten itibaren işlemeye başlar. Fiili ayrılığa dayalı boşanma için aranılan son şart ise üç yıllık süreçte müşterek hayatın kurulmamış olmasıdır yani eşlerin evlilik birliğini kurmak amacıyla yeniden bir araya gelmemeleri gerekmektedir.Üç yıllık süreç kesintiye uğramamalıdır.Bu üç yıllık süreçte tarafların  yerleşim yerlerinin farklı olması, birbirine karşı sadakat yükümlülüğünü ihlal etmesi ve hatta başka birinden bir çocuğunun dünyaya gelmesi, aile birliğine katkıda bulunmaması, eşin can güvenliğini tehlikeye sokması gibi haller ortak hayatın kurulamadığının göstergesidir.

Türk Medeni Kanunu’nda belirtilen şartlar oluşmadığı takdirde fiili ayrılık sebebiyle boşanma davası açılamaz. Taraflar arasında daha önceden reddedilmiş bir boşanma davası yoksa ve  her ne kadar taraflar uzun yıllar bir araya gelmemiş olsa bile fiili ayrılık sebebine dayanarak boşanma davası açılamaz.Fiili ayrılık sebebiyle boşanma davasını açan davacı üç yıldır müşterek hayatın kurulmadığını ispatlamalıdır. Davacı mahkemeye tanık delili, ikametgah bilgileri, kredi kartı ödemesi, kira sözleşmesi, otel kayıtları gibi yasal her türlü delil ile tarafların üç yıldır bir araya gelmediklerini ispatlayabilecektir. Taraflar fiili ayrılığa dayalı boşanma davasında da nafaka ve tazminat taleplerinde bulunabilirler. Kural olarak kusurlu eşin açtığı boşanma davası reddedilirken istisnai olarak fiili ayrılığa dayalı boşanma davasında boşanmak isteyen eş kusurlu dahi olsa davası kabul edilecektir.Fiili ayrılık nedeniyle boşanma davasının şartları oluşmuş ise dava, aile mahkemelerinde açılacaktır. Aile mahkemesi olmayan illerde asliye hukuk mahkemesine aile mahkemesi sıfatıyla dava açılabilir.

 

AV.GÜLSEBA AKTAŞ

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ