Adana'nın Öncü Gazetesi
$ DOLAR → Alış: 32,22 / Satış: 32,35
€ EURO → Alış: 35,11 / Satış: 35,25

OBEZİTE: BİR BUZDAĞI

İÇ HASTALIKLARI UZMANI DR. YUSUF SONAY
İÇ HASTALIKLARI UZMANI DR. YUSUF SONAY
  • 13.04.2021

OBEZİTE: BİR BUZDAĞI

Obezite denilince nedense insanların aklına sadece estetik sorun geliyor. Halbuki obezite ile gelen kronik hastalıklar estetik sorundan çok daha fazla ve önemli.

Obezite bir buzdağı gibidir değerli okurlar. Buzdağının gördüğümüz küçük kısmı obezitedeki estetik sorundur. Yani herkesin şikâyet etiği göbek, basen gibi yerlerdeki yağlanma. Buzdağının su altında kalan devasa kütlesi ise obezitedeki kronik hastalıklardır.

Şimdi gelin bu hastalıklara kısaca bir gözatalim.

TİP 2 DİYABET

Obezite ile çok yakın ilişkilidir. Tip 2 diyabetlilerin %80′ inin obez olması şaşırtıcı değildir. Bu nedenle obeziteye sahip insanların diyabet hastalığı yönünden yıllık taranmaları gerekmektedir. Obez olgularda kilo kaybı diyabet gelişimini önlemektedir .

YÜKSEK KOLESTEROL

Obezite ile birlikte görülen sık hastalıklardan biridir. Yüksek kolesterole sahip olanların %75 ‘i fazla kilolu ya da obezdir. Bu durum hızlanmış ateroskleroza yani damar tıkanıklığına neden olmaktadır.

HİPERTANSİYON

Kilo almak kan basıncının artmasına eden olur. Framingham adlı kalp çalışmasında hipertansif erkeklerin %26’sının, kadınların %28’inin obez olduklarını göstermiştir. Vücut kitle indeksi 30’un üzerinde bu oran %45’lere kadar çıkmaktadır.

Mahşerin 4 atlısı olarak adlandırılan bu hastalıklar yani obezite, diyabet, yüksek kolesterol ve hipertansiyon azalmış yaşam süresi ve artmış ölüm riski ile ilişkili bulunmuştur.

Yağ doku arttıkça interlökin-6 , plazminojen aktivatör inhibitör düzeylerinde artış nedeni ile damarlarin en mühim iç tabakası olan endotelde ağır hasar ve sonucta pıhtı oluşumları meydana gelmektedir.

KARACİĞER YAĞLANMASI

Alkole bağlı olmayan yağlı karaciğer hastalığı dünyada çok yaygındır ve en onemli nedeni obezitedir. Bu durum kronik karaciğer hastalığı yani sirozun temel nedenlerinden biridir.

POLİKİSTİK OVER

Doğurganlık dönemindeki kadınlarda çok sık görülen doğurganlığı azaltan hormonal bir hastalıktır. Bu hastalığa sahip kadınların %30-75’i fazla kilolu ya da obezdir.

UYKU APNESİ SENDROMU

Boyun bölgesinde artan yağ dokusu nedeni ile uykuda şiddetli horlama, solunumun kısa süre durması,derin bir nefes alış ile karakterize bu durum beynin oksijenlenmesini bozmaktadır. Uykuda ani ölümlerin sık nedenidir. Vücut kitle indeksi 30’un üzerinde risk 10 kat artmaktadır.

KANSER

Artan yağ dokudan salgılanan östrojen adlı hormon kadınlarda meme kanseri ile cvok yakın ilişkili bulunmuştur. Ayrıca endometrium yani rahim kanseri de obezite daha çok görülmektedir.

Mide hastalıkları, safra kesesi taşı, kas eklem ağrıları, osteoartrit, depresyon, sosyal ilişkilerde azalma, çocuklarda okul başarısında azalma ve özgüven eksikliği obeziteye eşlik eden büyük sorunlardır.

Bu yüzden obeziteyi sadece estetik bir sorun olarak görmemek gerekir. Buzdağının altındaki devasa kütle aslen farkında olunması ve tedavi edilmesi gereken yerdir.

Obezite bir hastalıktır ve hastalığı doktor tedavi etmelidir.

YAZARIN SON YAZILARI
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ