Adana'nın Öncü Gazetesi
$ DOLAR → Alış: 32,43 / Satış: 32,56
€ EURO → Alış: 34,80 / Satış: 34,94

Yeni Teşvik Düzenlemesi ile Adana’da Yatırımlara Uygulanan Vergisel Avantajlar Arttırıldı

YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİR - SORUMLU ORTAK BAŞDENETÇİ VAHİT MENTER
YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİR - SORUMLU ORTAK BAŞDENETÇİ VAHİT MENTER
  • 14.09.2020

Vahit Menter

Yeminli Mali Müşavir

Sorumlu Ortak Başdenetçi

vahitmenter@drpdenetim.com

 

Teşvik Desteği

Yatırımlarda devlet destekleri, nakit destekleri, arazi destekleri, vergi destekleri, işçi maaşların verilen sigorta prim desteği, faiz desteği vb. bir çok yöntemle destekler verilmektedir. Teşvikler bölgesel olarak verilmekte ve Türkiye 6 bölgeye ayrılmaktadır. Her bölgeye sunulan destekler tutarlar, oranlar ve destek türleri itibariyle farklıklar göstermektedir.

 

Adana’da, 21.Ağustos.2020 tarihinde yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı ile 2. Teşvik Bölgesinden 3. Teşvik Bölgesine alınmış ve bu bölge de yapılan yatırımlar daha avantajlı destekler verilmeye başlanmıştır. Osmaniye 5. Bölgeden, Mersin ise 3. Bölgeden teşvik almaya devem edecekler.

 

Teşvikle Sağlanan Avantajlar

Adana’da teşvik bölgesinin 2. Bölgeden 3. Bölgeye alınmasıyla birlikte,1.000.000 ve üzeri yatırımlarda destek sağlanmakta iken, yapılan değişiklikle 500.000 TL ve üzeri yatırımlara sağlanan desteler özetle şöyledir.

 

Yatırım Teşvik Belgesi Bölgesel Teşvik Destek Unsurları
Teşvik Bölgeleri 2.Bölge 3.Bölge
KDV Muafiyeti Var Var
Gümrük Muafiyeti Var Var
KV/GV Katkı Oranı %20 %25
Vergi İndirim Oranı %55 %60
SGK İşveren Prim Muafiyeti 3 yıl 5 yıl
Yatırım Yeri Tahsisi Var Var
Faiz Desteği TL Krediler

Dövizli Kredileri

Yok 3 puan
1 puan 1 puan
Yapı Harçları Muafiyeti Var Var
Emlak Vergisi Muafiyeti Var Var
Damga Vergisi Muafiyeti Var Var

 

Teşvik bölgesinde yapılan bu değişikle, yapılan yatırım için kullanılan kredinin faiz oranın 3 puanı hazinece karşılanıyor. Sigorta primine sağlan muafiyet ise 3 yıldan 5 yıla çıkarılmış oluyor.

 

Diğer önemli değişiklik ise yatırımı katkı oranı üzerinden sağlanan vergi muafiyeti yoluyla nakit desteği yatırım tutarının %20’den %25’ne yükseltilmiş oldu. İşletmeler yatırım harcamatutarına kadar toplam yatırıma katkı tutarının %80’ninisınırlı olmak üzere,teşvikli yatırımın yapımı devam ederken diğer faaliyetlerinden elde ettiği kazançlar içinde indirimli gelir veya kurumlar vergisi uygulayabilecekler.

 

Örneğin; 3.Teşvik Bölgesinde (Adana’da)  40.000.000 TL teşvikli yatırım kararı alan firma teşvik belgesini aldığı tarihten itibaren, 40.000.000 TL x %25: 10.000.000 TL vergi indiriminden yararlanacak ve bu vergi indirimi tükenene kadar %22 uygulanan Kurumlar Vergisini %60 indirimli olarak %8,8 olarak ödeyecek. Ve hatta bu indirim oranından teşvikli yatırımı faaliyete geçene kadar, diğer faaliyetlerden elde ettiği kazaca uygulayabilecek.

 

Yatırımların artmasını dileğiyle.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ