Adana'nın Öncü Gazetesi
$ DOLAR → Alış: 32,49 / Satış: 32,62
€ EURO → Alış: 34,60 / Satış: 34,74

YÜZYILIN SALGINI: OBEZİTE

İÇ HASTALIKLARI UZMANI DR. YUSUF SONAY
İÇ HASTALIKLARI UZMANI DR. YUSUF SONAY
  • 28.03.2021

Obezite dünyada salgın halindedir. Pandemi kelimesi son 1 yılda tüm dünyayı etkileyen koronavirüs nedeniyle herkes tarafından bilinir oldu. ‘’Tüm dünyayı etkisi altına alan‘’ anlamına gelen pandemi kelimesini gerçekte obezite yapmaktadır ve yapmaya devam edeceği tahmin edilmektedir. 1998 yılında Dünya Sağlık Örgütü (WHO) obeziteyi içinde bulunduğumuz 21. Yüzyılın en önemli sağlık sorunu olarak tanımlamıştır.

Dünya istatistiklerine paralel olarak Türkiye’de de obezite görülme oranı %35 düzeylerindedir. Yani her 3 kişiden biri obezite hastalığının pençesi altındadır. Yapılan çalışmalara göre son 10 yılda obezite iki kat artış göstermiştir. Maalesef Avrupa ülkelerindeki kadınlar arasında Türk kadınları obezitede birinci sıradadır.

Obezite bir hastalıktır

Obezite sadece estetik bir sorun değildir. Obezite, diyabet, hipertansiyon, kalp damar hastalığı, beyin-damar hastalığı, kanser ve Alzheimer riski demektir. Yapılan çalışmalara göre şeker hastalığı olan insanların %80’i obezdir. Bu açıdan bakıldığında obezite bir hastalıktır ve mutlaka tedavi edilmelidir.

Obezite Nedir?

En basit tabiriyle vücut yağ oranında artmadır. Ortalama vücut ağırlığına sahip erkeklerde vücut yağı %15-20, kadınlarda %25-30 arasında olmalıdır. Obezite, beden kitle indeksi (BKİ) ile ölçülebilir. Buna göre BKİ= kilo/ boy(metre)2 olarak ölçülebilir. Buradan çıkan sonuç 25-30 aralığında ise fazla kilolu, 30 ve üzeri ise obezite olarak tanımlanır.

Obezite Sıklığı Neden Artıyor?

Obezite kolaylaşan yaşam biçimine bağlı olarak fiziksel aktivitede azalma ve beslenme alışkanlıklarındaki değişim sonucu giderek artmaktadır. Ayaküstü (fastfood) hızlı yenen sağlıksız yiyecekler, bitkisel liflerden fakir, aşırı yağlı beslenme, hareketsiz bir yaşam, düzensiz saatlerde yemek yemek obezitenin en önemli nedenlerindendir.

Bel Çevrenizi Ölçün

Yapılan çalışmalar kronik hastalıklardan korunmak için özellikle kadınlarda bel çevresinin 80 cm, erkeklerde 94 cm’i geçmemesi gerektiğini göstermiştir. Kadınlarda özellikle bel çevresinin 88 cm, erkeklerde 104 cm üzerinde olması obezite ile ilişkilendirilmiştir. Ayrıca göbek bölgesindeki yağlanma iç organ yağlanmasının (özellikle karaciğer, pankreas ve kalp) göstergesi olduğu için belirtilen sınırı aşmamak gerekir.

Obeziteden Korunmak İçin

1. Düzenli saatlerde yemek yemeye özen gösterin.

2. Fast food ve yüksek yağlı beslenmeyin.

3. Haftada 150 dakika size uygun egzersizi hayata geçirin.

4. Şekerli içeceklerden uzak durun.

5. Yemeklerinizde sebzelere daha çok yer verin.

6. Daha çok su için.

7. Uzun süreli aç kalmayın. Unutmayın aç kalarak zayıflayamazsınız

8. Gece geç saatlerde yemek yemeyin.

9. Düzenli ve kaliteli uykuya dikkat edin.

YAZARIN SON YAZILARI
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ