Adana'nın Öncü Gazetesi
$ DOLAR → Alış: 32,24 / Satış: 32,37
€ EURO → Alış: 34,79 / Satış: 34,93

YAŞI İLERLEMİŞ BİREYLERDE B12 TAKVİYESİ GEREKLİ MİDİR?

DİYETİSYEN DEMET BAHAR
DİYETİSYEN DEMET BAHAR
  • 29.03.2021

YAŞI İLERLEMİŞ BİREYLERDE B12 TAKVİYESİ GEREKLİ MİDİR?

Yaşın ilerlemesiyle birlikte bedenimizde ve psikolojik durumumuzda meydana gelen bazı değişimler sağlık sorunlarını da beraberinde getirebilmektedir. Bunun başında da dünya genelinde yaşlı bireylerde görülen B12 vitamini eksikliği gelmektedir. Bilimsel çalışmalar buna paralel olarak yaşlı bireylerde bilişsel işlevlerin de etkinliğini kaybettiğini göstermektedir.

Yaşlılarda B12 viatamini yetersizliğinin çeşitli nedenleri vardır. Bunlardan biri de yaşlanma süreciyle mide salgısınının azalmasıdır. Bu durum B12 vitaminini emilimini azaltmaktadır. Yine duygusal inişler sonucu mide fonksiyonlarında meydana gelen olumsuz gelişmeler de B12 vitamini emilimini azaltmakatadır.

Başka bir neden ise B12 vitamininin hayvansal kaynaklı bir vitamin olması ve bitkisel besinlerde bulunmamasıdır. Yaşla beraber bireyler kolesterol yapar düşüncesiyle et ve et ürünlerinden uzaklaşmaktadırlar. Ayrıca özellikle yalnız yaşayan bireyler yemekleri hazırlama ve pişirmede sorun yaşayabildikleri için bir de ekonomik güçsüzlük de eklenince hayvansal kaynaklı besinlerden uzak kaldıkları için B12 vitaminini yetersiz almak durumunda kalmaktadırlar.

Biz diyetisyenler her zaman doğal beslenmeden yana olsak da doktor ve sağlık personellerinin işbirliği içerisinde; bu tarz durumlarda kan tahlili istenip B12 eksikliği durumunda takviye yapılması doğru olacaktır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ