Adana'nın Öncü Gazetesi
$ DOLAR → Alış: 32,24 / Satış: 32,37
€ EURO → Alış: 34,79 / Satış: 34,93

YEME BOZUKLUKLARINDA BESLENME

DİYETİSYEN DEMET BAHAR
DİYETİSYEN DEMET BAHAR
  • 14.03.2021

YEME BOZUKLUKLARINDA BESLENME

Yeme bozuklukları anormal yeme alışkanlığı ile karakterize, yiyecekler ve vücut ağırlığı ile ilgili bilişsel bozukluktur.

Yeme bozuklukları nedenleri arasında ; sosyokültürel etkiler, genetik, ailesel faktörler, toplumsal baskı, psikolojik problemler gösterilebilir. Peki en sık karşılaşılan yemek bozuklukları nelerdir? Anoreksiya nervosa, blumiya nervosa, bigoreksiya ve ortoreksiya nervosa en sık karşılaşılan yeme bozukluklarıdır.

Anoreksiya Nervosa (AN), kişinin kilo almamak amacıyla bilinçli olarak aç kalması ve böylece giderek artan kilo kaybı ile karakterizedir. AN, özellikle artan sosyal medya kullanımı ve bilinç altında dayatılan zayıf olma isteği kontrolden çıkınca çok sık karşılan bir yeme davranışı olabilmektedir. Kişi zayıf olmasına rağmen kilo almaktan aşırı derecede korktuğu için kendini her zaman olduğundan daha kilolu hissetmektedir. Yemek yapmaktan ve yemek yedirmekten zevk alan fakat kendini bundan mahrum eden bireyler, aşırı kilo kaybı nedeniyle psikolojik ve klinik desteğe ihtiyaç duyabilmektedir.

Blumiya Nervosa (BN) ise kontrolsüz yemek yeme ve sonrasında pişmanlığın seyrettiği kısır bir döngüdür. Denetimi yitirimiş olma duygusunun eşlik ettiği, yineleyen , büyük miktarlarda yeme atakları ve kilo almayı engelleyen davranışlarla karakterizedir. Yemek sonrası kendini kusturma veya lavman kullanma gibi sağlığı ciddi anlamda tehlikeye düşüren yaklaşımlar söz konusudur.

Yapılan çalışmalarda AN ve BN’nin kadın bireylerde, özellikle adölesan dönemdeki kızlarda erkeklere oranla çok daha fazla görüldüğü saptanmıştır. Bu yeme bozukluklarının temelinde ise olumlu beden imajı yoksunluğu hakimdir. Sağlıktan önce görselin hedef olması veya bunun kendimiz ya da çevremiz tarafından dayatılması, önüne geçilmekte güçlük yaşanan birçok problemi de beraberinde getirmektedir. Oysa herkesin sağlıklı kilosu farklıdır ve etik olan hiçbir sağlık çalışanı size çok zayıf olmalısın dememelidir. Çok zayıf olmak yerine çok sağlıklı olmak hedefimiz olsa huzurlu bedenler de bizimle olacaktır.

Son olarak yazımın başında bahsetmişken açıklamadan geçemeyeceğim bir nokta: bigoreksiya. Daha sık olarak erkeklerde görülen vücuttaki kas oranını arttırmayla karakterize bir yeme davranışıdır ki tıpkı AN gibi aynaya bakan birey kendini olduğundan daha zayıf ve cılız görüp gününün büyük bir kısmını spor salonlarında geçirmeyi tercih eder.

Sizlere tavsiyem her ne olursa olsun hedefiniz kilo vermek ,kilo almak veya aşırı derecede sağlık beslenmek (Ortoreksiye nervosa) … Kendinizi çevrenizden soyutlamayın ve alanında uzman kişilerden mutlaka destek alın. Sağlıklı günleriniz olsun.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ