Adana'nın Öncü Gazetesi
$ DOLAR → Alış: 32,45 / Satış: 32,58
€ EURO → Alış: 34,68 / Satış: 34,82

OMEGA 3 YAĞ ASİDİNİN İNSAN SAĞLIĞINDA ÖNEMİ

DİYETİSYEN DEMET BAHAR
DİYETİSYEN DEMET BAHAR
  • 28.02.2021

OMEGA 3 YAĞ ASİDİNİN İNSAN SAĞLIĞINDA ÖNEMİ

Omega 3 yağ asitlerine ihtiyaç henüz anne karnındayken başlar ve hayatın ilerleyen dönemlerinde bu ihtiyaç katlanarak artar. Sadece çocukların değil her yaş grubunun ihtiyacı olan omega 3 yağ asitleri, özellikle gebelik öncesi ve sonrası süreçte daha da önemli bir grup haline gelmektedir.

Omega 3 yağ asidi içeriği yüksek besinler; ceviz, keten tohumu,yüksek yağlı balıklar ve deniz ürünleridir. Peki omega 3 yağ asitleri neden bu kadar önemlidir? Bunu konuşalım. Omega 3 yağ asitlerinin işlevini ve önemini araştırmak amacıyla yapılan çalışmalarda görülmüştür ki kalp krizi, kalp damar hastalıkları, depresyon, migren türü baş ağrıları, eklem romatizmaları, şeker hastalığı, yüksek kolesterol ve tansiyon, bazı alerji türleri ile kanser gibi bir çok hastalıktan korunmada önemli etkiye sahiptir.

Greenland eskimoları ile Danimarkalılar üzerinde yapılmış, balık tüketimi ile kalp hastalıkları arasındaki ilişkilerin araştırıldığı çalışmalarda ise koroner kalp hastalığı (CHD)’ndan ölümlerin çok düşük seviyede olduğu belirlenmiştir.

Çoklu doymamış yağ asitleri (PUFA) yönünden zengin balina yağı ile diğer deniz ürünlerini tüketen eskimoların kanlarında kolesterol, trigliserid, LDL, VDL kolesterol (kötü kolesterol) düzeylerinin düşük, HDL kolesterolün (iyi kolesterol) ise yüksek olduğu tespit edilmiştir.

Epidemiyolojik olarak yapılan incelemelerde, deniz ürünlerinin fazlaca tüketildiği Hollanda, Norveç, Japonya ve ABD gibi ülkelerde balık yağı tüketen erkeklerin hiç balık tüketmeyenlere göre koroner kalp hastalığı riskinin çok düşük olduğu belirlenmiştir.

Sonuç olarak unutulmamalıdır ki sadece çocukların değil yetişkinlerin de yeterli miktarda omega 3 yağ asidi yüksek besinlerin tüketimine özen göstermeleri gerekmektedir. Ayrıca biz diyetisyenler her zaman doğal kaynakların tüketilmesine önem versek de doktor ve diyetisyen tavsiyesiyle supleman desteği almak da yararlı olacaktır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ