Adana'nın Öncü Gazetesi
$ DOLAR → Alış: 32,45 / Satış: 32,58
€ EURO → Alış: 34,68 / Satış: 34,82

COVID-19 VE ANNE SÜTÜ

DİYETİSYEN DEMET BAHAR
DİYETİSYEN DEMET BAHAR
  • 28.02.2021

COVID-19 VE ANNE SÜTÜ

Tüm dünyayı etkisi altına alan COVID-19 pandemi döneminde evrensel besin olan “anne sütü”nün devamlılığı ve gerekliliği de çok konuşulan , üzerinde araştırmalar yapılan konulardan biri haline gelmiştir.

Dünya Sağlık Örgütü ve bilimsel araştırmalar rehber alınarak biz diyetisyenlerin vazgeçilmez tavsiyesi, bebeklere “ilk 6 ay sadece anne sütü” verilmesi yönündedir. 6.aydan sonra ek besinlere başlamakla beraber 2 yaşına kadar anne sütüne devam edilmesi hayat boyu sağlık için elzemdir.

Pandemi sürecinde bağışıklık sistemini güçlendiren beslenme esasları akıllara COVID-19 pozitif annelerin emzirmeye devamlılığı sorusunu da getirmiştir. Dünya Sağlık Örgütü, CDC, Birleşmiş Milletler Uluslararası Çocuklara Acil Yardım Fonu (UNICEF), Emzirme Hekimliği Akademisi (ABM) ve Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) gibi birçok kuruluş COVID-19 pandemi sürecinde anne sütü ile beslenmenin önemli olduğunu vurgulamakta ve bu süreçte anne sütü ile beslenmenin sürdürülmesi ve korunmasını önermektedir.

Dünya Sağlık Örgütü ve bazı kuruluşların COVID-19 hastalığı veya semptomlarını taşıyan emziren annelerin virüsü bebeklerine bulaştırmayı önlemek için alması gereken önlemlere ilişkin önerileri aşağıdaki gibi sıralamıştır:

Emzirme sırasında hijyen sağlanmalı, ağız ve burnu kaplayan bir maske takılmalıdır. Bebeğe dokunmadan önce ve sonra 20 saniye boyunca eller sabun ve su ile yıkanmalıdır.

Dokunulan tüm yüzeyler rutin olarak temizlenmeli ve dezenfekte edilmelidir. Annede şiddetli COVID-19 hastalığı veya komplikasyonların gelişmesine bağlı olarak annenin emzirmeye veya bebeğine bakmaya devam edemediği durumlarda, uygun önlemlerin alınarak annenin sütünü sağıp bebeğe vermesi konusunda desteklenmesi ve teşvik edilmesi gerektiği belirtilmektedir.

COVID-19 hastalığı olan annelerin sütünü sağıp vermeyi tercih ettiği durumlarda uyulması gereken kurallar:

Özel göğüs pompası kullanmalıdır.

Sağma sırasında maske kullanılmalı, anne sütünü sağmadan önce eller yıkanmalıdır. Anne, sütünü manuel veya elektrikli göğüs pompasıyla sağıyorsa, herhangi bir pompa veya materyale dokunmadan önce ellerini yıkamalı; her kullanımdan sonra anne sütü ile temas eden tüm parçalar iyice yıkanmalı ve pompa üreticinin talimatlarına göre uygun şekilde dezenfekte edilmelidir.

Mümkünse, sağılan anne sütü COVID-19 açısından risk altında olmayan ve aynı evde yaşayan sağlıklı bir bakım veren tarafından bebeğe verilmelidir.

COVID-19 tanısı alan emziren anne evde tedavi görüyorsa, annenin yukarıda belirtilen hijyen kurallarına uyarak emzirmeye devam etmesi önerilmektedir. Emzirme zamanları dışında annenin bebeği de dahil olmak üzere evdeki diğer aile üyelerinden ayrı odada kalması gerektiği bildirilmektedir. Aile üyelerinden sağlıklı birinin bebeğin ihtiyaçlarını karşılaması önerilmektedir.

Bu hafta sizlerle sınırlı sayıda yapılan çalışmalar da rehber alınarak COVID-19 tanısı almış emziren annelerin gerekli önlemleri alarak bebeklerini emzirmeye devam edebielceklerini ifade etmeye çalıştım. İlerleyen süreçlerde yapılan çalışmalarla saydığım önerilerin değişebileceği gerçeğini de unutmamanız gerektiğini söylemek isterim. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere. Sağlıkla kalın.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ