Adana'nın Öncü Gazetesi
$ DOLAR → Alış: 34,68 / Satış: 34,82
€ EURO → Alış: 36,69 / Satış: 36,84

RAMAZAN AYINDA BESLENME

DİYETİSYEN DEMET BAHAR
DİYETİSYEN DEMET BAHAR
  • 01.10.2019

Son yıllarda Ramazan ayının yaz mevsimine denk gelmesi nedeniyle açlık süresi uzamakta, sahur ile iftar öğünündeki besin tüketimi artmaktadır. Bu durum sağlık porblemlerini de beraberinde getirmektedir. Ayrıca uzun olan açlık süresi ve ara öğün yapmama durumu metabolizmanın yavaşlamasına neden olmaktadır. Haliyle de kilo kontrolü kolay olmamaktadır.
Kan şekerinin dengede tutulabilmesi için de öğün sıklığı, öğünün yoğunluğu ve yemek yeme hızı oldukça önemlidir. Özellikle orucu açarken kan şekerinin çok düşmüş olması öğünlerin hızlı ve büyük porsiyonlarda tüketilmesine neden olmaktadır.
Hızlı ve büyük porsiyonlarda yemek yemek yapılan en ciddi yanlışlardan biridir. Beyinde bulunan hipotalamusun içinde ventromediyal bölgesi, doyma merkezi olarak adlandırılır. Ventromediyal bölgesinin uyarılmasıyla tokluk hissi oluşur. Bu uyarılma 15-20 dakikada gerçekleşmektedir. Bu nedenle özellikle iftarda yavaş yemek yemeye önem verilmelidir.
İftarda peynir, domates, zeytin gibi kahvaltılıklar veya çorba gibi hafif yemeklerle başlanılması, 10-15 dakika sonra az yağlı et yemeği, sebze yemeği veya salatayla devam edilmesi uygundur. Yine enerji veren ancak kan şekerini dengeli bir biçimde yükselten besinler (beyaz ekmek, pirinç pilavı gibi glisemik indeksi yüksek olan gıdalar yerine bulgur pilavı, kepekli ekmek veya kepekli makarna gibi posalı besinler) ve aşırı şerbetli, yağlı tatlılar yerine; sütlü tatlılar (sütlaç, güllaç, muhallebi vb.) veya meyve tatlıları tercih edilmelidir. İftar yemeğinden hemen sonra televizyon veya bilgisayar karşısına geçmek, koltukta dinlenmek yerine biraz hareket etmek, kısa mesafeli yürüyüşler yapmak sindirime yardımcı olması açısından yararlı olmaktadır.
Sahur ise ramazan ayında dikkat edilmesi gereken diğer önemli öğündür. Kan şekerini dengede tutabilmek için, sahur yapılmalıdır. Kızartma, kavurma, salam, sosis, sucuk gibi şarküteri ürünleri çok yağlı, çok baharatlı, tuzlu olduğundan bu besinlerden uzak durmalıyız. Bu besinler daha fazla susamaya sebep olacağından oruç tutmayı zorlaştırabilmektedir. Sahurda fazla besin tüketimi yerine, yavaş sindirilen ve uzun süre tokluk hissi veren proteinli ve lifli besinler tüketilmelidir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ