ÇOCUKLARDA SORUMLULUK BİLİNCİ NASIL GELİŞİR?
- 11.10.2020
Çocukların sorumluluk bilincinin gelişmesi neden önemlidir?
Anne ve babaların çocuk yetiştirirken en önemli sorumluluklarından biri çocuklarının özgüveni yüksek ve bağımsız bireyler haline gelmesine yardımcı olmaktır. Sorumluluk duygusu gelişen çocukların hem okula hem de aileden bağımsız yer aldıkları sosyal hayata daha rahat uyum sağladığı biliniyor.
Küçük yaşlarda temel ihtiyaçları için ailesine güvenen çocuklar, zaman içinde birçok konuda ailesinden bağımsız hale geliyor. Aileden bağımsız geliştiren ilişkilerin temelinde ise ailede kazanılan bazı temel alışkanlıklar yer alıyor.
Çocuklarda sorumluluk bilincinin gelişmesiÇocuklardaki özgüven ile sorumluluk bilinci doğrudan birbiriyle ilişkilidir. Sorumluluk duygusu gelişen bir çocuğun özgüveni de aynı oranda artar. Her yeni kazandığı beceri ile yeni bir sorumluluk almaya daha hevesli hale gelir. Anne ve babaların çocuklarının yaşına uygun sorumlulukları vermeleri ve verecekleri görevi iyi değerlendirmeleri gereklidir. Yapabileceğinden fazla sorumluluk yüklemekte çocuklara psikolojik açıdan zarar verebilir.
Aileler çocukların sorumluluk bilincinin gelişmesine nasıl katkı sağlar?
– Çocuğunuzun yaşına uygun sorumluluklar verin: Çocukların özellikle yaşına ve cinsiyetine uygun sorumluluk vermek, sorumluluk bilincinin gelişmesi için en önemli püf noktalarından biri. Örneğin 3-4 yaşındaki bir çocuktan dağıttığı oyuncakları toplamasını isteyebilirsiniz, ancak her sabah uyandığında yatağını toplamasını beklemek için henüz zamana ihtiyacınız olabilir.
– Çocuğunuza mutlaka olumlu anlamda destek olun: Çocukların yeni bir davranışı öğrenmesi ve bunu sürekli hale getirmesi zaman alır. Bu yüzden çocuğunuz bir davranışı öğrenirken veya yeni bir sorumluluk üstlendiği zaman olumlu olarak her zaman destek olun. Ona inandığınızı ve güvendiğinizi hissettirin.
– Çocuğunuza şartsız sevginizi gösterin: Çocuğunuzu koşulsuz, şartsız sevdiğinizi mutlaka gösterin. Aileden hissedilen sevginin sorumluluk bilincinin gelişmesine katkı sağlayan en önemli noktalardan biri olduğu biliniyor.
– Çocuğunuzun fikrine önem verin: Çocuğunuza benimsetmek istediğiniz bir davranış ile ilgili mutlaka onun fikrini de göz önünde bulundurun. Örneğin, oyuncaklarını dağınık şekilde bırakıyor ve siz bu davranışını değiştirmesini istiyorsunuz. İlk olarak çocuğunuzla konuşun. Oyuncaklarını toplamasının ona sağlayacağı kolaylıklardan bahsedin. Hatta oyuncak toplamak için aranızda eğlenceli bir yöntem oluşturabilir, bunu da bir oyun haline getirebilirsiniz.
Çocuğunuzun belli bir davranışı öğrenebilmesi ve bir konu hakkında sorumluluk bilincini geliştirmesi için en çok ihtiyaç duyduğu şeyin sizin güveninizi hissetmek olduğunu unutmayın. Sabırlı olun. Çocuğunuza sürekli olarak desteğinizi hissettirin.
NİHAYET YILDIRIM
KİŞİSEL GELİŞİM UZMANI EĞİTİMCİ YAZAR
- Dikkat Dağınıklığı ve Odaklanma Sorunu Nasıl Çözülür? - 28 Şubat 2021
- İŞ HAYATINDA KÖPEKBALIĞI YÖNTEMİ - 14 Şubat 2021
- ÇOK GEÇ ZAMAN YOKTUR - 20 Ocak 2021
- BEYİN VE BAŞARI.. - 13 Aralık 2020
- BAŞARI VE PLANLI YAŞAMA - 23 Kasım 2020
- Motivasyon Nedir? Motivasyonu Arttırmanın 10 Yolu - 14 Kasım 2020
- ÖĞRENCİLERDE HEDEF BELİRLEMENİN ÖNEMİ - 21 Ekim 2020
- ÇOCUKLARDA SORUMLULUK BİLİNCİ NASIL GELİŞİR? - 11 Ekim 2020
- 10 ADIMDA MUTLULUK - 28 Eylül 2020