Adana'nın Öncü Gazetesi
$ DOLAR → Alış: 32,22 / Satış: 32,35
€ EURO → Alış: 35,11 / Satış: 35,25

ÖN YARGILAR NEDEN OLUŞUR?

KİŞİSEL GELİŞİM UZMANI - EĞİTİMCİ- YAZAR - NİHAYET YILDIRIM
KİŞİSEL GELİŞİM UZMANI - EĞİTİMCİ- YAZAR - NİHAYET YILDIRIM
  • 16.05.2022

ÖN YARGILAR NEDEN OLUŞUR?

Ön yargı sonradan öğrenilen bir kavramdır. Bu öğrenme şu yollarla gerçekleşebilir Ebeveyn veya yakın çevre etkisi: Başta anne ve babamız olmak üzere diğer ön yargılı insanlarla etkileşim halinde olmak ön yargılarımızın oluşması açısından çok etkilidir. Onların ön yargılarının getirdiği tavır veya düşünceleri benimseyebilir, ön yargılarımızın oluşmasının önünü açmış oluruz.

Kişisel yaşantılarımız veya deneyimlerimiz: Geçmiş yaşantılarımızın da ön yargılarımızın oluşması konusundaki etkisi çok büyüktür. Örneğin bir siyahinin hırsızlık yaptığını gördüğümüzde “tüm siyahiler kötüdür” gibi bir genellememiz ve ön yargımız oluşabilir.

Benzerlikler ve farklılıklar: İnsanlar genel olarak kendilerine benzeyenden hoşlanma, farklı olanı ise olumsuz değerlendirme ve hoşlanmama eğilimi içerisindedirler. Toplumun etkisi: Ön yargılar daha çok geri kalmış veya gelişmekte olan ülkelerde görülür. Toplumlar geliştikçe ve insanlar bilinçlendikçe ön yargıların oluşmasında etkili olan faktörler azalır ÖN YARGILARDAN NASIL KURTULURUZ? Öncelikle ön yargılarımızın olduğunu kabul etmeliyiz. Bir sorunu çözmek için atılacak olan ilk adım sorunu kabul etmektir. Ön yargılarınızın size herhangi bir yarar veya fayda sağlayıp sağlamadığını sorgulayın. Empati yoluyla da ön yargılarımızı azaltabilir ve hatta tamamen kurtulabiliriz. Kendimizi eleştirmeyi de öğrenmemiz gerekmektedir. Farklı türde kitaplar okuyarak ve filmler izlemek de çok önemlidir. Bunlar bize yeni bakış açısı sağlayarak farklı dünyaları tanıma imkanı sunar. Bizden farklı Ön yargılı olduğumuz kişi veya gruplarla bizzat etkileşim halinde olmak onları daha iyi tanımamıza ve anlamamıza yardımcı olur. Kendi başlarına bu problemden kurtulmakta zorluk çeken bireylerin mutlaka bir terapistten destek alması gerekmektedir. Ön yargı aşılabilir.SEVGİLERİMLE……..

YAZARIN SON YAZILARI
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ