Adana'nın Öncü Gazetesi
$ DOLAR → Alış: 32,45 / Satış: 32,58
€ EURO → Alış: 34,68 / Satış: 34,82

TALASEMİDE BESLENME

DİYETİSYEN DEMET BAHAR
DİYETİSYEN DEMET BAHAR
  • 12.10.2019

Talasemi dünyada ve ülkemizde en sık görülen, önlenebilir kalıtsal kan hastalığıdır. Akdeniz çevresindeki ülkelerde sık görülmesi nedeniyle Akdeniz Anemisi olarak da adlandırılmış olmasına rağmen dünyanın her yerinde görülebilmektedir. Türkiye genelinde her 40-50 kişiden biri, Antalya, Adana ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde ise her 10 kişiden biri talasemiye yol açabilecek genleri taşımaktadır.

Talasemide vücutta biriken fazla demir diğer organlara da zarar vermektedir. Hastalığın şiddetlenmemesi adına doktor kontrollerine düzenli gidilmeli ve talasemide beslenme ilkelerine uyulması gerekmektedir.

Talesemide vücutta fazlaca biriken demir kemiklere de zarar vereceği için yeterli kalsiyum kaynağı almak gerekmektedir. Süt, yoğurt ve peynirin yeterli tüketimi çok önemlidir.

Hayvansal kaynaklı besin olmayıp demir içeriği yüksek besinlerin başında kurubaklagil grubu ( mercimek, nohut, kurufasulye… ) geldiği için yine uzak durulması gereken besin grubundadırlar.

Kırmızı et ve diğer et ürünleri uzak durulması gereken besinler arasındadır.

Vücutta folik asit eksik olacağı için yeşil yapraklı sebzeler yeterli alınmalıdır.

Pekmez tüketiminden uzak durulmalıdır. Başka bir hastalık olmaması durumunda meyve tüketimi serbesttir.

Yeterli C vitamini almaya önem verilmelidir ( maydanoz, biber, turunçgil vs). Günde 2,5 litre su içmek de antioksidan etkinin yaratılmasında oldukça önemlidir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ