Adana'nın Öncü Gazetesi
$ DOLAR → Alış: 32,14 / Satış: 32,27
€ EURO → Alış: 34,80 / Satış: 34,94

KANSERDE BESLENME

DİYETİSYEN DEMET BAHAR
DİYETİSYEN DEMET BAHAR
  • 25.02.2020

KANSERDE BESLENME

Kanser kısaca kontrolsüz hücre bölünmeleri olarak adlandırılır. Beslenme kanserden koruyucu olabileceği gibi seyrini yavaşlatıcı da olabilmektedir.

Kanserde beslenme ilkelerinin başında dengeli beslenme gelmektedir. Herhangi bir besin grubuna ağırlık verilmesi ve diğer besin gruplarının yetersiz alınması veya yanlış pişirme teknikleri de kanseri tetikleyebilmektedir. Yağ içeriği yüksek beslenme tarzını benimseyen bireyler farkında olmadan kanser hücrelerinin barınabileceği evler inşa etmiş olurlar. Ayrıca fazla şeker tüketimi (özellikle rafine şeker) kanser hücelerinin de adeta beslenmesine neden olup hastalığı seyrini olumsuz yönde etkilerler.

Bu süreçte sağlıklı beslenme kurallarında olduğu gibi bağırsak sağlığını korumaya yönelik beslenme tarzı benimsemek önemlidir. Yeterli posa alımı ve probiyotik kullanımı oldukça yararlıdır. Ayrıca hazır besin tüketiminin gerek sağlıklı bireylerde gerek kanser hastası bireylerde bağırsak sağlığını olumsuz yönde etkilediği ve vitamin emilimini azalttığı unutulmamalıdır.

Yeterli C vitamini alınmasının antioksidan olması nedeniyle yaralı olduğu ve toksin atımını sağladığı söylenebilir. Yeterli su tüketimi de toksinlerin atımını kolaylaştırmaktadır.

Çay ve kahve gibi polifenol içeren içecekler yüksek polifenol içerikleri sayesinde koryucu olabilmektedir.

Özellikle hayvansal kaynaklı besinlerin iyi pişmiş olmasına dikkat edilmeli çiğ olan hiçbir hayvansal besin tüketilmemelidir

Nötropenik diyet ilkelerinin başında da “tek kullanımlık” ilkesine göre de artık yemekler yenilmemesi gerektiği bilinmelidir.Bu nedenle uzun süre muhafasız şekilde bekleyen hiçbir besin tekrar tüketilmelidir. Ek olarak özellikle dış ortamda bulunan besinler alınmamasıır.

Özellikle kanser hastası çocukların başka çocukların enteral ürünlerin tüketmemesi gerekmedir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ