Adana'nın Öncü Gazetesi
$ DOLAR → Alış: 32,49 / Satış: 32,62
€ EURO → Alış: 34,60 / Satış: 34,74

İNSOMNİA VE BESLENME ARASINDAKİ İLİŞKİ

DİYETİSYEN DEMET BAHAR
DİYETİSYEN DEMET BAHAR
  • 01.01.2020

İNSOMNİA VE BESLENME ARASINDAKİ İLİŞKİ

İnsomnia; kısaca uyuyamama, derin uykuya geçmede zorluk yaşamadır. Nasıl ki uykusuz kalmak beslenme alışkanlığını doğrudan etkiliyorsa doğru bir beslenme alışkanlığı da insomnianın önüne geçmede anahtar-kilit ilişkisi kadar etkili olabilmektedir.

Rahat uyku uyumak; hormonal değişimler , aminoasitler, alınan yağ- karbonhidrat-protein ve var olan vitamin-minerallerle doğrudan etkilidir.

Triptofan bir aminoasit olup seratonin ve melatonin hormonlarının salgılanmasına yardımcı olur. Bu sayede bedenin dinlenmesini ve rahat uyumayı sağlar. Peki hangi besinler triptofan yönünden oldukça zengindir? Yumurta, yeşil mercimek, hardal, kaju, hindi eti, balık, peynir…

Kompleks karbonhidratlar B vitamini yönünden zengindirler (B12 hariç). Kompleks karbonhidrat içeriği yüksek besinler sinir sistemini rahatlatıcı olup triptofan içeriği yüksek besinlerle tüketildiğinde uyku problemlerinde iyileşme sağlamaktadır. Yulaf, bulgur, tam tahıllı ekmek , çavdar ekmeği triptofan içeriği yüksek besinlerdendir.

Kalsiyum’un sinirleri yatıştırıcı etkisi vardır. Bu durum rahat uyumayı sağlar. Yoğurt, ayran, kefir ve süt kalsiyumdan zengin besinlerin başında gelir. Yarım yağlı tüketmeniz elzem (vücutta üretilmeyen) yağ asitlerini almanız açısından önemlidir.

Muz, ıspanak, badem ise magnezyum açısından zengin olduğu için sinirleri yatıştırıp rahat bir uyku uyumanızı sağlar.

Sağlıklı beslenmeye eşlik etmesi gereken temel yaşam tarzı ise egzersiz yapmak olmalıdır. Egzersiz yapmak, stres hormonu olan kortizolü bastırıp seratonin salgılanmasını sağlar. Böylece yaşam konforunuzu yükseltip daha rahat uyuyabilirsiniz.

Daha önceki yazılarımda “Sirkadiyen Ritim İle Beslenme Arasındaki İlişki”ye de değinmiştim. O yazıyı da okuduktan sonra daha rahat uyumanın yollarını bulmuş olacağınıza inanıyorum. Sağlıklı günler.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ