Adana'nın Öncü Gazetesi
$ DOLAR → Alış: 32,24 / Satış: 32,37
€ EURO → Alış: 34,79 / Satış: 34,93

HİZMET TESPİT DAVASI

AVUKAT / UZLAŞTIRMACI GÜLSEBA AKTAŞ
AVUKAT / UZLAŞTIRMACI GÜLSEBA AKTAŞ
  • 25.02.2020

HİZMET TESPİT DAVASI

Hizmet tespit davası , işçinin sigorta bildirimi yapılmadan veyahut eksik bildirim yapılarak çalıştırılması halinde açacağı dava ile Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirilmeyen çalışma sürelerinin tespiti ve bu sürelerin sigortalı hale getirilmesini sağlayan bir dava türüdür.Bu dava işverence sigortasız işçi çalıştırılmaması gerektiği yönündeki kuralın ihlali halinde işçiyi korumaktadır.

İşçinin açacağı bu davanın yasal dayanağı 5510 Sy Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 86.maddesidir. İlgili kanun maddesinde ‘’ ………Aylık prim ve hizmet belgesi işveren tarafından verilmeyen veya çalıştıkları Kurumca tespit edilemeyen sigortalılar, çalıştıklarını hizmetlerinin geçtiği yılın sonundan başlayarak beş yıl içerisinde iş mahkemesine başvurarak, alacakları ilâm ile ispatlayabilirlerse, bunların mahkeme kararında belirtilen aylık kazanç toplamları ile prim ödeme gün sayıları dikkate alınır…… ‘’ demektedir.

Hizmet tespit davaları kamu düzenine ilişkin davalardır ve re’sen araştırma ilkesine tabidir. Davacı sunacağı deliller ile çalışmasını ispatlayabileceği gibi hakim tarafından da davacının fiili çalışması re’sen araştırılmalıdır. Çalışma her türlü delille ispatlanabilir.Tanık en önemli delillerden birisidir.Aynı işyerinde çalışan bordrolu tanıklarla çalışma ispatlanabilir.

Hizmet tespit davasında görevli mahkeme iş mahkemesidir, iş mahkemesi bulunmayan yerlerde asliye hukuk mahkemesi görevlidir.Davada işveren davalı konumunda olmakla birlikte Sosyal Güvenlik Kurumu’na da husumet yöneltilmelidir. Hizmet tespit davasını kişinin bizzat kendisi veya kişi ölmüşse hak sahipleri açabilir. Davada hak düşürücü süre 5 yıldır ve bu süre işçinin hizmetinin geçtiği yılın sonundan başlayarak 5 yıl içerisinde görevli mahkemede dava açılmazsa sona erer. Sigortalı ölmüşse murisin hak sahiplerinin hizmet tespit davasına dair hak düşürücü süresi murisin ölüm tarihinden başlar.

Av.Gülseba AKTAŞ

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ