FODMAP DİYETİ NEDİR? NE ZAMAN VE NASIL UYGULANIR?
FODMAP diyetinin adı Fermente edilebilir, Oligosakkaritler, Disakkaritler, Monosakkaritler ve Poliollerin baş harflerinin birleşiminden gelir. Aslında saydığımız bu gruplar karbonhidratlar olup bazı zamanlarda sindirimi zor olan besinlerin içeriisnde yer alırlar.
Gastrointestinal sistem rahatsızlıklarında ; kabızlık, ishal, reflü, gaz, şişkinlik ve özellikle irritable bağırsak sendromunda uzman kontrolünde geçici bir süre uygulanabilecek bir diyet yöntemidir. Peki nedir FODMAP diyeti şimdi bunu konuşalım. FODMAP diyeti normal koşullarda bedenimiz için gerekli olan fakat özellikle sindirim sistemi rahatsızlıklarında zarar verici hale gelebilen besinlerin bir süreliğine kısıtlanıp daha sonra kontrollü bir şekilde tekrar beslenmeye dahil edilmesi ile devam eden süreçtir. FODMAP içeriği yüksek besinin tekrar tüketimi ile vücudun semptom göstermesi söz konusu olursa tekrar bu besinin tüketimi kısıtlanmalıdır.
FODMAP içeriği yüksek besinlerin kısıtlandığı beslenme protokolü 3-8 hafta arasında uygulanır. Bazı bireyler hemen olumlu sonuç gösterirken bazı bireyler 8. Haftada bu beslenme tarzının yararını hissederler.
Neden bu diyetin uzun süre uygulanması zararlıdır diyenleri duyuyor gibiyim…Nedeni şu ki aslında FODMAP içeriği yüksek besinleri şimdi sizlerle paylaşınca daha net ifade edebileceğiz: Bu besinler sağlıklı besinler olmasının yanında prebiyotik dediğimiz özellikleri de içerisinde barındıran besinlerdir. Buğday, arpa, baklagil, sarımsak, soğan ; süt, yoğurt, yumuşak peynirler; incir, şeftali, nektarin, bal; brokoli, karnabahar, mantar, brüksel lahanası FODMAP içeriği yüksek besinlerdir. Bu besin grupları bir süreliğine diyetten çıkarılmalı ve gastrointestinal sistem rahatlatılmalıdır.
FODMAP içeriği düşük besinler ise kahverenegi pirinç, karabuğday, mısır, yulaf, kinoa ; tavuk eti, balık; muz, mandalina, portakal; hindistan cevizi, zeytinyağı; yeşil çay, beyaz çay, kahve; fesleğen, biber, zencefil olup bu süreçte tüketilebilecek besinlerdir. Yalnız her zaman söylediğimiz gibi stres çok önemli bir faktördür. Eğer ağır stres altındaysanız
olumlu dönüt almanız daha da zaman alacaktır. Özellikle vegan bireylerin bu süreçte protein kaynağı olarak çok fazla tükettikleri kurubaklagillerden uzak dururken uzman desteği almayı ihmal etmemeleri gerekmektedir.
Başka bir yazıda görüşmek üzere sağlıklı günler dilerim.
- SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ HAKKINDAKİ GERÇEKLER - 3 Mayıs 2021
- DİYABET VE BESLENME - 13 Nisan 2021
- YAŞI İLERLEMİŞ BİREYLERDE B12 TAKVİYESİ GEREKLİ MİDİR? - 29 Mart 2021
- YEME BOZUKLUKLARINDA BESLENME - 14 Mart 2021
- OMEGA 3 YAĞ ASİDİNİN İNSAN SAĞLIĞINDA ÖNEMİ - 28 Şubat 2021
- MİGRENDE BESLENME - 28 Şubat 2021
- COVID-19 VE ANNE SÜTÜ - 28 Şubat 2021
- ANNELERDE EMZİRME ÖZYETERLİLİĞİ - 15 Ekim 2020
- FODMAP DİYETİ NEDİR? NE ZAMAN VE NASIL UYGULANIR? - 28 Eylül 2020
- İRRİTABLE BAĞIRSAK SENDROMU’NDA BESLENME - 12 Eylül 2020