Adana'nın Öncü Gazetesi
$ DOLAR → Alış: 32,45 / Satış: 32,58
€ EURO → Alış: 34,68 / Satış: 34,82

COVID – 19 NEDENİYLE PAKET TURLARIN TÜKETİCİ TARAFINDAN FESHİ

AVUKAT / UZLAŞTIRMACI GÜLSEBA AKTAŞ
AVUKAT / UZLAŞTIRMACI GÜLSEBA AKTAŞ
  • 14.03.2020

COVID – 19 NEDENİYLE PAKET TURLARIN TÜKETİCİ TARAFINDAN FESHİ

Son günlerde tüm Dünya’nın gündemini oluşturan Covid – 19 virüsünün tüm dünyaya yayılması büyük korku ve paniğe sebebiyet vermiştir. Dünya Sağlık Örgütü’nün salgını pandemi olarak nitelendirmesi ve salgının ülkemizde de görülmesi sonrası alınan tedbirler sonucu salgının daha ciddi şekilde görüldüğü bir çok Avrupa ülkesine de uçuşlar iptal edilmiştir. Tüm bu gelişmeler sonrası önceden planlanan yurtdışı turlarını iptal etmek isteyen tüketiciler mağduriyet yaşamaya başlamışlardır. Kanunlarımız bu durumda tüketiciyi korumakta ve paket tur sözleşmelerini Covid-19 sebebiyle feshetmek isteyen tüketicinin mücbir sebep iddiası ile fesih haklarını kullanabileceğini düzenlemektedir.

28.05.2014 tarihinde yürürlüğe giren 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamında çıkarılan “PAKET TUR SÖZLEŞMELERİ YÖNETMELİĞİ”, 14.01.2015 tarih ve 29236 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren yönetmelik bu tür durumlarda uyulması gereken zorunlu hükümleri düzenlemektedir. Bu durumda tüketici ilgili yönetmeliğe göre fesih talebini tur firmasına yazılı olarak veya kalıcı veri saklayıcısı ile bildirmek kaydıyla sözleşmeyi tek taraflı olarak feshedebilecektir.

“PAKET TUR SÖZLEŞMELERİ YÖNETMELİĞİ’nin Sözleşmenin Fesfi başlıklı 16. Maddesinin 4 fıkrasına göre; “Katılımcının gerekli tüm özeni göstermesine rağmen öngöremediği ve engelleyemediği bir durum veya mücbir sebep nedeniyle paket turun başlamasına otuz günden daha az bir süre kala fesih bildiriminde bulunması halinde, ödenmesi zorunlu vergi, harç ve benzeri yasal yükümlülüklerden doğan masraflar ile üçüncü kişilere ödenip belgelendirilebilen ve iadesi mümkün olmayan bedeller hariç olmak üzere, herhangi bir kesinti yapılmaksızın katılımcının ödemiş olduğu bedel kendisine iade edilir.’’

Burada dikkat edilmesi gereken konu paket turun başlamasına 30 günden az bir süre kalıp kalmadığı noktasıdır. Turun başlamasına 30 günden az bir süre kaldıysa kanunda açıkça belirtilen kesintiler yapılarak tüketiciye bedel iadesi yapılmalıdır. Paket turun başlamasına 30 günden fazla zaman var ise ödenmesi zorunlu vergi harç vs hariç olmak üzere herhangi bir kesinti yapılmaksızın ödenen bedelin iadesi yapılmalıdır. İlgili madde kapsamında yapılacak bedel iadelerinin tüketici fesih bildiriminin paket tur düzenleyicisi veya aracısına ulaşmasından itibaren 14 gün içerisinde tüketiciye yapılması zorunludur. Bedel iadesi konusunda sıkıntı yaşayan tüketiciler iade yapmayan tur şirketlerine karşı tüketici hakem heyetlerinde veya tüketici mahkemelerinde dava açabilmektedirler.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ