AİLE İÇİ İLETİŞİM / Ebeveyn-Çocuk İlişkisi Nasıl Olmalıdır?
- 29.09.2021
AİLE İÇİ İLETİŞİM
Ebeveyn-Çocuk İlişkisi Nasıl Olmalıdır?
Her aile sağlıklı ve başarılı çocuklar yetiştirmek ister. Sağlıklı çocuklar yetiştirme bilinci gelişen teknolojiyle olumlu yönde gelişirken ne yazık ki başarı beklentisi giderek artmakta çocuk adeta erken büyümek yaşından büyük sorumluluklar almak durumunda kalmaktadır. Çocuklarına mümkün olduğunca iyi bir gelecek sağlamaya çalışan anne-baba onları iyi okullarda okutmak için varını yoğunu ortaya koyar tüm özverisini çocuğuna verir. Ancak çocuğun sağlıklı bir kişiliği nasıl geliştireceği üzerinde fazlaca düşünülmeyen bir konudur. Aslında hayatta her şey başarı değildir. Önemli olan çocuğun içinde bulunduğu dönemi sağlıklı yaşayabilmesi ve sağlıklı bir kimlik oluşturabilmesidir.
Çocuğun yaşadığı dönemlerin özellikleri dolayısıyla ihtiyaçları birbirinden oldukça farklıdır. Çocukluk döneminde anne-babayla uykuya dalmak isteyen çocuk ergenlik döneminde böyle bir isteği talep etmeyecektir. Yine anne-babasıyla gezen çocuk ergenlikte değil anne-babasıyla gezmek arkadaşlarıyla birlikte iken ebeveynleriyle karşılaşmayı dahi istemeyecektir.
Ergenlik dönemi başlı başına bir değişim gelişim sürecidir ve bu dönemde ergenin fiziksel özelliklerinin yanında giyim-kuşam, yeme alışkanlıkları, arkadaş tercihleri, ders çalışma alışkanlıklarında da farklılıklar gözlenebilir.
Dolayısıyla çocukla iletişimde çocuğun yaşı, cinsiyeti ve kişilik özellikleri oldukça önem taşımaktadır. Çocukluk döneminde olası tehlikelere karşı açık tavır koyabilen ebeveynler ergenlik dönemiyle birlikte çocuğu üzerindeki denetimi uzaktan yapabilmelidir. Arkadaş seçiminde kontrollü ama baskıcı davranmamalıdır. Unutmayalım özgürlük sınırsızlık demek değildir.
Çocuk aileyi yansıtır. Aile içindeki bireylerin kişilik yapısı çocuğun kişiliğini şekillendirir. Yani aile iletişim becerilerini kullanamıyorsa çocukta iletişim becerilerini kullanamaz. Dolayısıyla çocuk hem ailede hem de sosyal çevrede sürekli çatışma içine girer. Anne babasının kendisini dinlediğini gören çocuk önce, kendisine değer ve önem verildiğini, kabul edildiğini, buna bağlı olarak da sevildiğini düşünür. Aynı zamanda çocuk duygularını ifade etme olanağı bulduğundan “anlaşıldım” duygusunu yaşar ve rahatlar. Etkin dinlemede ebeveyn çocuğun kendi başına düşünmesine yardım eden kişi rolündedir. Sorumluluk çocuğa bırakılmıştır. Ebeveyn sadece çözüm bulma konusunda ona yardım eder.
Çocuklar dinlenmemeleri ve ciddiye alınmamaları konusunda aşırı duyarlıdırlar. Dinlenmediklerini hemen fark ederler. Uzun süre dinlenmeyen çocuklar savunmaya geçebilirler, işbirliğine yatkın olmazlar ve içlerine çekilebilirler.
İletişim Engelleri Nelerdir?
*Sıklıkla Emir Cümleleri Kurmak* Gözdağı Vererek Konuşma Biçimi* Sürekli Öğüt Verme*Çözüm Önerileri Getirme*Sıklıkla Yargılamak, Eleştirmek* Çocuğu Sürekli Övmek*Ad takmak, alay etmek:
* Sürekli Soru Sormak, Sınamak, Sorgulamak:
ÖNERİLER
1-Çocuğunuza zaman ayırın 2. Çocuğunuzla birlikte olduğunuz zaman tüm dikkatinizi ona yoğunlaştırın. çocuğunuzla ilgilenerek, anne ya da baba olmanın keyfini çıkarın. 3. Aşağılamak, suçlamak, çocuk adına karar vermek yerine, çocuğu dinleyin. 4. Dinlendiğini düşünen çocuk kabul edildiğini, dolayısıyla sevildiğini düşünen çocuktur. 5. Göz kontağı kurarak, gülümseyerek kabul belirtisini beden diliyle pekiştirin
6. Çocuğunuza karşı davranışlarınızda tutarlı olun.
7- Çocuğunuzu başka çocuklarla karşılaştırmayın.
- OKUL FOBİSİNİN NEDENLERİ - 5 Şubat 2023
- İRADE NEDEN ÖNEMLİDİR? - 8 Ocak 2023
- İÇİMİZDEKİ ÇOCUK - 1 Eylül 2022
- BEYİN VE BAŞARI.. - 24 Ağustos 2022
- KALİTELİ YAŞAM İÇİN ÖNERİLER - 1 Ağustos 2022
- BİR AİLE BİRLİKTELİĞİNDE MUTLULUĞUN SIRLARI - 22 Temmuz 2022
- OLUMSUZ DÜŞÜNCELER MUTLULUK GETİRMEZ! - 19 Haziran 2022
- ÖN YARGILAR NEDEN OLUŞUR? - 16 Mayıs 2022
- Kişisel Gelişim İçin Pratik Öneri - 3 Mayıs 2022
- ÖZGÜVEN - 11 Nisan 2022