Adana'nın Öncü Gazetesi
$ DOLAR → Alış: 32,49 / Satış: 32,62
€ EURO → Alış: 34,60 / Satış: 34,74

ÖĞRENCİLERDE HEDEF BELİRLEMENİN ÖNEMİ

KİŞİSEL GELİŞİM UZMANI - EĞİTİMCİ- YAZAR - NİHAYET YILDIRIM
KİŞİSEL GELİŞİM UZMANI - EĞİTİMCİ- YAZAR - NİHAYET YILDIRIM
  • 21.10.2020

Birçoğumuz iyi bir iş, güzel bir ev ve maddi açıdan rahat bir yaşamın hayalini kurarız. Fakat bunlardan başka o kadar fazla hayalimiz vardır ki düşündükçe bunların içinde kaybolur ve bir türlü hayata odaklanamaz hale geliriz. Bu durumdan kurtulmak için hayatımızda hem kişisel olarak hem de mesleki hayatımız için daha iyi bir duruma gelmek için hedef belirleme hayatımızı yönlendirmemize yardımcı olacaktır. Tam olarak hayatımızda neler yapmak istediğimizi, neleri başarmaya odaklandığımızı bilirsek yaşamımızı daha etkili şekilde planlayabiliriz. Bu hedeflerimiz bizi hem başarıya götüren hem de kişisel olarak bizi motive eden unsurların başında gelmektedir. Bu hedeflerimize zaman içerisinde ulaştığımızı, belirlediğimiz şeyleri elde ettikçe kendimize olan özgüvenimizde artacaktır.

‘’Hedefi olmayan bir gemiye hiç bir rüzgar yardım etmez.’’ sözü bile her şeyi net olarak açıklamaya yetiyor aslında. Hayatta bir şeylere ulaşmak ve istediğimiz başarıyı elde etmek için kendimize bir hedef belirlememiz gerekmektedir. Bu hedeflerimiz her alanımızda olabilecek hedeflerdir. Aynı zamanda kendimize belirlediğimiz bu hedeflerin gerçekçi ve kararlılıkla koyulan hedefler de olması gerekmektedir. Çünkü ulaşılması zor olan bir hedef bizi umutsuzluğa ve başarısızlığa sürüklemektedir. Örneğin; Bir okçu düşünelim bu okçu atışını yapmadan önce ilk olarak hedefini belirler ve bu hedef doğrultusunda atışını yapar. Eğer buna daha önceden çalışmışsa ve neye odaklanması gerektiğini bilirse ,gerekli olan emeği harcamışsa atışını 12’den vurması yüksek ihtimallidir. Öğrencilerin çoğu da dershaneye yazılıyorlar, etüt derslerine kalıyorlar ama en önemli şey olana hedef belirlemeyi unutmaktadırlar. Öğrenciler hedef belirlemedikleri için dershaneye ve kursa neden gittiklerinin bazen farkında bile olmazlar. Böyle bir durumda da çalışılan dersin verimliliği de tamamen düşmektedir. Bir çok öğrenci uzun süre çalışamamaktan derse odaklanamamaktan şikayetçi durumdadır. Bunun sebebi de zamanı iyi belirlemek ve o dersin çalışılmasındaki hedefin belirlenememesidir.

Bu doğrultuda da belirlediğimiz bir hedefimiz olduğunda bir amacımız olacaktır ve bu amaç doğrultusunda adımlarımızı daha istekli, daha verimli ve daha hevesli atacağızdır. Çünkü öğrencinin içini kıpı kıpır eden ve onu mutlu edecek bir hedefinin olması onun motivasyonunu da büyük ölçüde etkilemektedir. Onların da aslında en çok ihtiyacı olan en etkili unsurlardan biri de budur. Hedefi olan bir öğrenci ile hedefi olmayan bir öğrenci arasında bir çok farklılıklar vardır. Birisinin içini kıpır kıpır eden onu heveslendiren bir amacı vardır ama diğerinin hiçbir amacı ve ulaşmak istediği hiçbir başarı yoktur. Siz bir öğrenci olarak hangi özelliğe sahip olmak isterdiniz?

Hayatta başarılı olmuş her insanın mutlak önüne aldığı ve o doğrultuda ilerlediği bir hedefi vardı. Bu hedefleri belirlemek için zaman hiç te geç değildir aslında. Bu hedefleri belirleyip kendi motivasyonumuz için ve bu hedefimizi bir an bile unutmamak için görebileceğimizi her yere bu hedefleri yazıp asmak en isteği arttırıcı ve heveslendirici bir faktör olacaktır. Unutmayın ki Başarıya ulaşan her insanın gerçekçi bir hedefi vardır.

KİŞİSEL GELİŞİM UZMANI

NİHAYET YILDIRIM

YAZARIN SON YAZILARI
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ