Adana'nın Öncü Gazetesi
$ DOLAR → Alış: 32,45 / Satış: 32,58
€ EURO → Alış: 34,68 / Satış: 34,82

Türkiye Yol-İş Sendikası Genel Başkanı Ramazan Ağar : Verginin en yükseğini  büyük oranda  bordro üzerinden ücret alanlar ödemekte

Türkiye Yol-İş Sendikası Genel Başkanı Ramazan Ağar : Verginin en yükseğini  büyük oranda  bordro üzerinden ücret alanlar ödemekte
  • 08.01.2023

                                Verginin en yükseğini  büyük oranda  bordro üzerinden ücret alanlar ödemekte

10-11 Aralık 2022 tarihlerinde Ankara’da gerçekleştirilen 12. Olağan Genel Kurulunda yeniden başkan seçilen   Türk-İş Genel Mali Sekreteri ve Türkiye Yol-İş Sendikası Genel Başkanı Ramazan Ağar, asgari ücret , taşeron işçilere kadro verilmesi, EYT ve vergideki adaletsizlikle  ile ilgili sorularımızı yanıtladı.

 

  1. Milyonlarca asgari ücretle çalışan emekçinin gözü kulağı asgari ücret ve tespit konusuna çıkacağı karara bağlı Türk-İş olarak bu konuda baştan beri tavrınız net bu konu ile ilgili neler söylemek istersiniz ?

Ben asgari ücret komisyonunda değilim. Türk-İş genel sekreterimiz asgari ücret komisyonunda. Türk-İş  olarak zaten milyonları temsil eden bir kuruluşuz

Milyonların gözü kulağı Türk-İş’in yapmış olduğu yapacağı tavırlarda. Ülkemiz yaşam sıkıntısı var. Yoksulluk sınırı ortada. Elbette ki Türk-İş de  bunları göz önüne alarak hayatını sürdürebilecek yaşam şartlarını sağlayabilecek ücret olmasını talep eder.

Yalnız bu ücret konusunda özelikle karşı taraf iş veren tarafı hükümet tarafı rakam söylesin. O rakamın üzerinden tartışma müzakere yapılır. O nedenle şu an Türk-İş komisyon başkanı onlarla ilgili görüşmelerini yapıyor bugünde basın açıklaması yaptı.

Amacımız Türk-İş olarak insanların geçinebilecek bir ücretin olması. O ücretin de başlangıcını işveren tarafı ve hükümet tarafının söylemesi gerektiğini düşünüyorum.

Ben onların söylemiş olduğu ücret ortaya çıkarsa onun üzerinde eğer milletin kabulleneceği bir ücretse mesele yok. Kabullenemeyeceği bir ücretse elbette ki ona da karşı çıkarız kabul etmeyiz şehrimizi koruruz. O masada olmayız.

                                                            Karayollarında 10 bin kişi kadroya aldırdık

 

  1. Kamuda asıl iş Yol-İş Sendikası’nın hukuksal zaferiyle kadroya geçti ama hala kadroya  dahil edilmeyenler var. Bu konuda hükümet nezdinde ne gibi çalışmalarınız var ?

Taşeron  işçilerin kadroya geçmesinin mimarı Yol-İş Sendikası’dır. Doğrudur.Uzun yıllar mücadele sonucunda bu ortaya çıkmıştır. Başarıya ulaşılmıştır. Akabinde biz asıl işi yapanları mahkeme kararı ile aldırdık. Diğer yardımcı işleri yapanları da  Türk-İş  Başkanı Ergün Atalay başkanlığında cumhurbaşkanına giderek kamuda çalışan tüm taşeron işçilerin, asıl işi yapan, yardımcı işi yapan işçilerin tamamını kadroya geçmesi için genel başkanımızın talebi oldu. O talebi de cumhurbaşkanı kabul etti.

2018 yılında taşeronda çalışan arkadaşlarımızın tamamı kadroya geçti. Kadroya geçmesine rağmen ihaleler devam etti. Kamuda taşeron çalıştırılmaya devam edildi. İşçi çoğaldı.

Şu anda örnek verecek olursak karayollarında 10 bin kişi kadroya aldırdık. Şu anda aynı işi yapan 14 bin taşeron işçisi var. Bunlarla ilgili görüşmelerimiz var. Sıkıntı var. KİT’lerdeki çalışanları alacağız diyorlar; geçici işçiler alacağız diyorlar. Bizim kamuda çalışan taşeron işçilerinin sadece asıl işi yapanların değil tamamının alınması için talebimiz var.

Onlarla ilgili bir sonuç yok. Ancak KİT’lerle sıkıntı görünmüyor. Onlar kadroya alacaklarını söylüyorlar ama biz hâlâ diğer arkadaşlarımızın da yapmış olduğu işler %90’ı asıl iş olmasından dolayı onlarında kadroya geçmeleri için mücadele  ediyoruz. Mücadele etmemize rağmen herhangi bir sonuca daha gelemedik.

  1. Emeklilikte yaşa takılanlar ile ilgili yaklaşık bir milyon kişinin emekli olması ön görülüyor. Bu konu ile ilgili neler söylemek istersiniz

Emekli yaşa takılanlar EYT dediğimiz arkadaşlarımız da  yıllardan beri bunun mücadelesini veriyorlar. Onlarla ilgili son aşamaya gelindi ancak biz bu emeklilikte yaşa takılan arkadaşlarımızın diğer bir yönden de 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile 2018’de kadroya geçen arkadaşlarımızın da  696 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 127.maddenin emeklilikleri dolduğu zaman iş hakları feshediliyor. Yani emekliliğe sevk ediliyor. Orda sıkıntı var. Onunla ilgili de Çalışma Bakanlığı ile Türk-İş başkanımız görüştü. Dolayısıyla biz o arkadaşlarımızın emekli olmasını istemiyoruz yani 696 Kanun Hükmünde Kararname ile giren işçilerin bu EYT kanunu çıktıktan sonra kamuda çalışan 2018 de 696 sayılı KHK’dan  giren  arkadaşlarımızın % 30’u emekli oluyor.

Dolayısıyla onunla ilgili bu sürecin uzatılmasını veya tamamen gündemden çıkarılmasını istiyoruz. Bu konu ile ilgili bir gelişme var. Gelişme de inşallah çalışan arkadaşlarımızın lehine olacak diye düşünüyoruz.

Vergideki adaletsizliğin adil bir şekilde çözülmesi için mücadele ediyoruz

 

  1. Türk-İş’ in çalışma hayatında sorunlarının çözümü konusunda da ne kadar hassas ve dengeli olduğunuzu biliyoruz. Türk-İş’in önem verdiği,  çözüm konusunda sıkça dile getirdiği vergi dilimindeki adaletsizliklerin çözümü konusunda neler söylemek istersiniz.

Vergi konusu gerçekten Türkiye’nin aslında kanayan bir yarası. Çok vergi alan bir ülkeyiz. Dolayısıyla  verginin en yükseğini de büyük oranda  bordro üzerinden ücret alan arkadaşlarımız bunun içinde işçisi de var memuru da var  ödemekte.

Bu bizim vergi gelir matrağımız da o kadar düşük ki bizim üyelerimiz 3 ay içerisinde %20 vergiye giriyor. % 35’e giren çalışan arkadaşlarımız var. Yani işçi 100 lira alıyorsa bunun 35 lirası, 27 lirası vergiye gidiyorsa bu büyük bir adaletsizliktir.

Türk-İş genel başkanımızın önderliğinde bununla ilgili düzenlemelerin yapılması için uğraşıyoruz.

Buna mutlaka çözüm bulunmasında arzu ediyoruz. Bununla ilgili vergi kanunun değişmesine gerek yok. Gelir matrahını yükseltirlerse bizim işimiz birinci ayda almış olduğu ücreti en azından 9. aya, 10. aya kadar alırsa ondan sonra %20’ye  girerse bir nevi adalet yerine gelmiş olur.

2002 yıllarında gelir matrahı işçinin 1. dilim asgari ücretin % 22 katıydı. Daha sonra % 17’lere kadar düştü. Şu anda % 4.95’e düştü. Yani arada büyük bir uçurum oldu. Bu gelir matrahını asgari ücretin en az 15 katına kadar çıkartırlarsa o zaman bizim çalışan arkadaşlarımız 1.  ayda almış olduğu yani ocakta almış olduğu ücreti en az 9.  aya kadar aynı ücreti alır.   1. ayla 5. ayda almış olduğu ücretin arasında 500 – 600 lira eksik oluyor. Dolayısıyla her ay eksiliyor. 1000 liraya kadar çıkıyor. Bu da elbette ki işçinin kaybına sebep oluyor. Vergideki adaletsizliğin adil bir şekilde çözülmesini arzu ediyoruz ve bu konudaki  mücadelemize devam ediyoruz .

 

            RÖPORTAJ : ÖZLEM PEKDURANER

“Emeklileri Devletin Vereceği Sosyal Yardımlara Muhtaç Etmeyin.”
*Memur-Sen Adana İl Temsilcisi ve Sağlık-Sen Adana Şube Başkanı Bekir Nennioğlu, “Emeklilerin Toplumdaki Önemi ve Refahlarının Artırılması” Konulu Yazılı Bildiri...
MAR-DAD üyeleri bayramlaşma töreninde  bir araya geldi
                                       ...
Nakliyeciler Sitesi Yönetimi tarafından site esnafına iftar yemeği verildi
                                       ...
 Nevvaf Tekruri: Gazze’ye yardımlar ulaşıyor
Adana’da, Adana Sivil İnisiyatif Meclisi tarafından düzenlenen “ümmet iftarı” programında konuşan Filistin Âlimler Birliği Genel Başkanı Nevvaf Tekruri, işgalci siyonistlerin,...
Engelli STK’ ların yere, sahaya  ihtiyacı var
Engelli STK’ ların yere, sahaya ihtiyacı var   Yıldız Engelliler Spor Kulübü olarak Başkan Fethullah Kaygün, Başkan Y ardımcısı Yıldız...
DEM Parti adaylarını tanıttı. Kent uzlaşısı kapsamında kentin yönetimine aday olduk.
                                       ...
“Ramazan Kardeşliğe Çağrı”
                                       ...
Çukurova Belediyesi çalışanlarına uygulanan baskı , yönlendirme yıldırma politikalarının  karşısındayız
                      Çukurova Belediyesi çalışanlarına uygulanan baskı , yönlendirme yıldırma politikalarının ...
Yeniden Refah Partisi Çukurova İlçe Belediye Başkan Adayı Mustafa Geldi: Ahlaklı belediyecilik anlayışı Çukurova’ya damgasını vuracak
Yeniden Refah Partisi Çukurova İlçe Belediye Başkan Adayı Mustafa Geldi, projelerini anlatmak için Kaburgacı Mustafa’da kahvaltılı basın toplantısı düzenledi.  Yeniden...
YEREL SEÇİMLER ÖNCESİ TALEP VE BEKLENTİLERİMİZİ İÇEREN BASIN AÇIKLAMAMIZI GERÇEKLEŞTİRDİK!
YEREL SEÇİMLER ÖNCESİ TALEP VE BEKLENTİLERİMİZİ İÇEREN BASIN AÇIKLAMAMIZI GERÇEKLEŞTİRDİK! Türkiye Kamu-Sen Adana İl Temsilcisi Durdu Mehmet Girgeç, yerel seçimler...
Sağlıkta şiddetin önlenmesi için acil adımlar atılmalı
Memur-Sen ve Sağlık-sen Adana Şube Başkanı Bekir Nennioğlu acil serviste hastası tarafından darp edilen Hekim ile ilgili Seyhan Devlet Hastanesi...
Fatih Mehmet Kocaispir MHP Adana İl’de coşkuyla karşılandı
                                       ...
İYİ Parti Sarıçam Belediye Başkan adayı Avukat  Yusuf Özer oldu
    İYİ Parti Sarıçam Belediye Başkan adayı Avukat Yusuf Özer oldu İYİ Parti, 31 Mart gerçekleştirilecek yerel seçimlerde Sarıçam...
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ