Adana'nın Öncü Gazetesi
$ DOLAR → Alış: 32,43 / Satış: 32,56
€ EURO → Alış: 34,80 / Satış: 34,94

SORUMLU EBEVEYN GÜÇLÜ ÇOCUK

EĞİTİMCİ - YAZAR HALİL KIRIK
EĞİTİMCİ - YAZAR HALİL KIRIK
  • 14.11.2020

Ebeveynler çocuklarına verdikleri öğütleri önce kendileri uygulasa nasihat verme durumunda kalmazlar. Çocuklarınızın sahip olmasını istediğiniz kişiliğe önce siz sahip olun, nitekim çocuklar büyüklerin sözüne değil davranışlarına göre kişilik geliştirir. Ebeveynin nasihatleriyle davranışları tutarlı olmazsa çocuk da içsel çatışma yasayabilir, zamanla o da tutarsız davranışları normal kabul edip o da o şekilde davranır. Ana baba tutumlar çocuğun bir omur boyu hayatini etkileyecek özelliğe sahiptir. Ve hiçbir masum çocuğun hayati, kişiliği bilinçsiz ebeveynin elinde heba olunmayacak kadar değersiz değildir. Bu zamanda bilgisiz kalmanın mazereti olamaz.

Çocuğunun nasıl bir karaktere, davranış modeline sahip olduğunu merak ediyorsan ebeveyn olarak kendi davranışlarına, onlara yaklaşım biçimine göz atman yeterli. Her çocuk ana babasının derin izlerini taşır kişiliğinde. Ve hiçbir çocuk ana babadan bağımsız kişilik geliştiremez. Bana ebeveynini anlat sana çocuklarının neden böyle olduğunu anlatayım derler. Ve senden hiç hoşlanmayan evladın ne yazık ki büyüdüğünde senin gibi olma, senin gibi ilişki kurma anlamında müthiş benzerlik gösterecektir. Çocuğuna nasıl davranıyorsan çocuğun da büyüdüğünde başkalarına öyle davranma ihtimali çok yüksek. Çocuğun karakter gelişiminde sürpriz, ilginçlik yoktur; ebeveyn ancak ektiğini biçer günü geldiğinde. Ebeveynin bilinci, düşünme kapasitesi, akli, ahlaki yeteneklerinin kopyası olma yolundadır her çocuk. Çocuğun kaderi, kişiliği ebeveynin karakterinde saklıdır.

Ebeveynler çocuklarına fedakarlık yapmadıkları için değil, çocuklarını sanki kendilerinin bir organıymış, vücudunun bir parçasıymış gibi görüp onlara her şeyi kontrolsüzce yapma isteğinden dolayı onları kaybetmekteler. Çocuklar ana babaların eksik kişiliklerini tamamlayacak araç olmadığı gibi çocuk üzerinden mutlu olma anlayışı ebeveynin çocuğun gerçek ihtiyacını görememesine neden olur. Ana babadaki yanlış tutumlar, eksik tutumlar çocuğun kaderine dahi önemli etki yapar.

Çocuğun bir anne babası olması çocuğun da anne babası gibi biri olmasını gerektirmiyor. Çocuğun olumlu kişilik gelişimi, birisine benzemekten değil kendi özgün yapısının geliştirilmesinde gizlidir.

İyi anne çocuğuna konfor sağlayan anne değildir. İyi anne çocuğuna sorumluluk bilinci veren annedir.

Bir taş ne kadar değerli, güzel olursa olsun onu işleyecek heykeltraş da aynı oranda işini iyi yapan biriyse ancak ortaya bir şaheser çıkar. Bunun gibi çocuklarımız da ne kadar zeki, iyi olarak dünyaya gelmiş olsa da ona karakter, ahlak vermekle sorumlu ebeveyn de aynı düzeyde iyi eğitmen, rol model olmazsa çocuklarımız var olan güzelliklerini kaybeder. Nitekim hiçbir çocuk dünyaya kötülük yapmak için gelmez. Ağaç yaşken eğilir çocuk da ebeveynin davranışlarına göre kendisine yol bulur, kişilik sahibi olur. Ebeveyn hakkının çocuk üzerinde fazla olmasının temel sebebi ebeveynin cocuk üzerinde sorumluluklarının fazla olmasından dolayıdır.

Çocukken topluma ayıp olmasın diye büyüklerin karşısında konuşturulmayan, sevilmeyen çocuk büyüyünce özgüvensiz ve de değersiz hisseder kendisini.

Yetişkinler şimdiki zamanda yasayan gençler olsaydı nasıl karakterlere sahip olurdu ?

Çocuk ebeveyn için sadece bir mutluluk aracı, kaynağı olarak dünyaya getirilip öyle büyütülürse, çocuğun geleceğinde mutsuzluklar çok olabilir, pasif özgüvensiz karakter oluşur.

Evlat için ana baba hakkinin ödenmemesinin sebebi ana babalığın sorumluluğunun çok fazla olmasından dolayıdır.

YAZARIN SON YAZILARI
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ