Selülit Tedavisi
Selülit Tedavisi
Selülit, deri altında bulunan yağ hücrelerinin anormal birikmesi ve sonucunda bazı alanlarda kan dolaşımının bozulması ile oluşur. Bu sorunun arttığı alanlarda zamanla yağ, hücreleri arasında topaklanarak deride çöküntü ve portakal kabuğu görünümünü andıran bir yapıya dönüşür. Kadınların neredeyse %80’inin yaşadığı bir problem olan selülitin, genetik, hormonal ya da hareketsiz yaşam gibi pek çok nedeni vardır. Şişmanlama ile hiçbir alakası yoktur, zayıf kişilerde de görülebilir. Daha çok kalça, karın, baldır, üst bacak bölgelerinde görülen selüliti yok etmek için bazen doğal yöntemler ve yaşam stilini değiştirmek yeterli olabilir. Ancak bazı vakalarda ve selülitin nodüle dönüştüğü durumlarda tıbbi tedavi gerekebilir. Bunun dışında evlerinizde selülit kürleri hazırlayarak selülitten kurtulabilirsiniz.
Selülit oluşumunda östrojen hormonu oldukça etkili olduğu için selülit, daha çok kadınlarda görülür. Hamilelik ve menapoz döneminde ise selülitlerde artışa rastlanabilir. Başlangıçta daha yumuşak olan yumrular, ileri dönemde daha sert ve nodüler bir hal alır.
Selülit neden olur?
Selülitin asıl nedeni cildin alt katmanındaki yağ birikimi olmakla birlikte bu yağ birikiminin miktarı yani selülitin derecesi genellikle genetik faktörlerle, vücut yağ yüzdesi ve yaşla ilişkilidir. Cilt kalınlığı da ciddi anlamda selülit görünümünü etkiler.
Kadınlardaki yağ dağılımının erkeklere nazaran daha belirgin olması ve östrojen hormonu kadınlarda selülit oluşumunun erkeklerden daha fazla olmasının asıl nedenidir. Yaş ilerlemesine bağlı olarak cildin incelmesi ve elastikiyetini kaybetmesi sonrasında deri altındaki kıvrımlı bağ dokuları da açığa çıkar.
Selülitin nedenleri
Genetik faktörler
Düzensiz ve dengesiz beslenme alışkanlığı
Sağlıksız bir yaşam tarzı sürmek
Sık sık kilo alıp vermek
Hamilelik
Kadınlarda östrojen hormonunun gereğinden fazla salgılanması
Yaşın ilerlemesine bağlı olarak cildin esnekliğini kaybetmesi
Kullanılan birtakım ilaçlar
Aşırı kilolar
Hareketsiz bir yaşam sürme
Vücuttaki birikmiş toksinler
Selülit çeşitleri
Selülitin nedenleri
Genetik faktörler
Düzensiz ve dengesiz beslenme alışkanlığı
Sağlıksız bir yaşam tarzı sürmek
Sık sık kilo alıp vermek
Hamilelik
Kadınlarda östrojen hormonunun gereğinden fazla salgılanması
Yaşın ilerlemesine bağlı olarak cildin esnekliğini kaybetmesi
Kullanılan birtakım ilaçlar
Aşırı kilolar
Hareketsiz bir yaşam sürme
Vücuttaki birikmiş toksinler
Selülit çeşitleri
1. Tip selülit
Selülitin başlangıç evresinde görülen 1.tip selülit, genellikle kilo problemi olan kadınlarda görülür. Bu durumda elle selülitli bölge sıkıştırıldığında ciltte yumrular ortaya çıkar. Selülit, yumuşak ve kaygan bir görünümdedir. Başlangıç evresinde olduğu için bu selülitin tedavisi diğerlerine nazaran daha kolaydır ve diyetle bile sonuç almak mümkündür.
2. Tip selülit
Varislerle birlikte seyreden 2. Tip selülit, stres ve hormonal dengesizliklerin tetiklediği ve kadınlarda yoğun olarak görülen bir selülit çeşididir. Selülitin bu türünde bacaklardaki kılcal damarlar belirgin bir şekilde görülür. Düzenli ve dengeli beslenme, yürüyüş, bisiklet gibi sporlar ya da mezoterapi yardımıyla 2. tip selülitler tedavi edilebilir.
3. Tip selülit
Erken dönemdeki yumuşak dokunun ilerleyen süreçte nodülleşmesi ve daha sert bir hal alması şeklinde ortaya çıkan 3.tip selülit, fazla kilolu olmayan, hareketli kadınlarda bile görülebilir. 3. tip selülitin tedavisinde ise daha çok özel kremli masajlar ve özel mezoterapi seansları tercih edilir. Bu tip selülite sahip kadınların mutlaka derilerini ve kaslarını güçlendirecek egzersiz hareketleri yapmaları gerekir.
Selülit belirtileri
Eğer hafif dereceli selülitiniz varsa baldırlarınızı ellerinizle sıkıştırdığınız zaman portakal kabuğu dokusunu kolaylıkla görebilirsiniz. Bazen de selülitler; süzme peynir görünümünde olabilir
Daha şiddetli selülitlerde ise cilt daha buruşuk bir görünümdedir. Hareket edilmezken bile ciltteki buruşukluklar ve çukurlar dışarıdan görünebilir.
Selülit nasıl geçer?
Normal şartlarda selülit, ciddi bir sağlık sorunu olarak kabul edilmez yani tıbbi bir müdahale zorunlu değildir. Ancak daha fit ve formda görünen bir vücuda sahip olmak adına bir plastik cerraha ya da dermatologa danışabilirsiniz.
Ayrıca günde en az 2 litre su tüketerek, bol bol spor ve egzersiz yaparak, alkol ve sigara alışkanlığınızı bırakarak da selülitlerinizle vedalaşabilirsiniz. Ek olarak süreci hızlandırmak adına masaj, şifalı bitkiler ve kremlerden de yardım alabilirsiniz.
Selülit tedavisi
CoolSculpting ile selülit tedavisi
Cilt altında bulunan yağ hücrelerinin dondurulması ile selülitli bölge görünümünün yok edildiği bu tedavi esnasında yağ hücreleri parçalanır ve bu hücreler cilt tarafından emilir.
Gözle görülür bir sonuç elde etmek adına bu tedavi 3-4 ay boyunca devam etmelidir.
Ultrason ile selülit tedavisi
Bu tedavide karın ve uyluktaki hedeflenen yağları azaltmak için ses dalgaları kullanılır. Genellikle 2-3 ay süren tedavi invaziv değildir, yani tedavi esnasında herhangi bir cerrahi işlem söz konusu olmaz.
Cellfina ile selülit tedavisi
Cerrahi içermeyen bir diğer selülit tedavi yöntemi olan bu işlem; uyluk ve kalçalardaki selülit görünümüne bir son vermeyi hedefler. İşlem esnasında cilt altındaki sert bantların kırılması için iğne kullanılır ve tedavinden tam fayda sağlamak için 3 günden 3 yıla kadar uzayan bir süreç söz konusu olabilir.
Akustik dalga tedavisi
Selülitin azaltılmasını sağlayan akustik dalga tedavisi, selülitli bölgelerdeki bağ dokusunu titreştirmeyi ve bu yolla kolajen üretimini arttırmayı hedefler. Yani amaç, cilde kaybettiği elastikiyetini geri kazandırmaktır. Sonuçlar en az birkaç tedavi sonrasında görülebilir.
Lazer ve radyofrekans tedavileri
Kızıl ötesi ışık ve diyot lazer enerjisinin kombine bir şekilde kullanıldığı bu tedavide doku masajından yararlanılır. Isı ve emme de başvurulan diğer yöntemlerdir. Selülitin lazerle tedavisi ile cilt altındaki sert bantlar kırılır, iyileşme ise tedaviden en az 6 ay sonra görülmeye başlar.
Selüliti olanlara öneriler
Gün içerisinde en az 2 litre su tüketin.
Selülit oluşumunu tetikleyen aşırı yağlı besin tüketiminden kaçının.
Aşırı miktarda tuz ve şeker tüketmeyin.
Alkol ve sigara kullanma alışkanlığınızı bırakın.
Düzenli olarak egzersiz yapın.
Hızlı kilo alıp vermekten mümkün olduğunca kaçının.
Aşırı vücut yağlarınızdan kurtulun yani kilo verin.
Östrojen düzeyinizi kontrol altında tutmak için karnabahar, brokoli, lahana, Brüksel lahanası gibi turpgillerden bol bol tüketin.
Gereksiz ilaç kullanımını sınırlandırın.
Stres, selülit oluşumunu tetikleyebileceğinden stresli bir yaşamdan uzak durun.
Özellikle yaz aylarında uzun süre güneş ışınlarına maruz kalmamaya çalışın.
Kola ve meyve suyu gibi kutuda satılan konserve içecekleri tüketmeyin.
Elinizden geldiğince kambur oturmamaya ve dik oturmaya çalışın.
Konserve ve salamura besinler tüketmeyin
Sağlık ve güzellik dolu günler dilerim
- Medikal Ayak Bakımı - 5 Ekim 2021
- FAZLA KİLODAN KURTULMA YOLLARI - 12 Eylül 2021
- LEKE TEDAVİSİ - 26 Temmuz 2021
- Selülit Tedavisi - 3 Temmuz 2021
- Yaz aylarında saç bakımı - 31 Mayıs 2021
- Zayıflamanın 10 Kuralı - 17 Mayıs 2021
- BAHARDA CİLT BAKIMI - 26 Nisan 2021
- OZON MUCİZESİ - 13 Nisan 2021
- Kışın yıpranan cildinizi bahara hazırlamak için 10 tavsiye - 29 Mart 2021
- SAÇ BAKIMI - 14 Şubat 2021