SAĞLIK ÇALIŞANLARINA FAZLA ÇALIŞMA İÇİN NÖBET ÜCRETİ ÖDENMELİ
SAĞLIK ÇALIŞANLARINA FAZLA ÇALIŞMA İÇİN NÖBET ÜCRETİ ÖDENMELİ
Sağlık-Sen Adana Şube Başkanı Bekir Nennioğlu sağlık çalışanlarının makine olmadığını belirtip, artık tükenme noktasına geldiğini, diğer kamu kurum ve kuruluşlarına göre fazladan çalışılan mesailer için çözüm bulunmasını istedi.
Nennioğlu Adana İl Sağlık Müdürlüğüne yazmış olduğu yazıda;
“Bilindiği üzere 26/04/2021 tarihinde Sayın Cumhurbaşkanımızın başkanlığında toplanan Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nde alınan kararlar doğrultusunda; halihazırda uygulanmakta olan kısmi kapanma tedbirlerine yeni önlemler eklenerek 29/04/2021 tarihi saat 19:00’dan başlamak üzere 17/05/2021 saat 05:00’e kadar tam kapanma dönemine geçilmiştir. Bu dönemde uygulanacak COVID-19 tedbirleri ile ilgili olarak İçişleri Bakanlığı tarafından 27/04/2021 tarihinde 81 il valiliğine Genelge gönderilmiş olup mezkur Genelge’de yer alan “Tam kapanma sürecinde sağlık, güvenlik, acil çağrı gibi kritik görev alanları hariç olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarında hizmetlerin sürdürülebilmesi için gerekli olan asgari personel seviyesine düşülecek (asgari personel seviyesi toplam personel sayısının % 50’sini aşmayacak ölçüde) şekilde uzaktan veya dönüşümlü çalışmaya geçilecektir.” denilmektedir.
Tam kapanma dönemine denk gelen Ramazan Bayramı tatili ile ilgili olarak yukarıda zikredilen Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı tarafından yayımlanan Karar’da yer alan “Yine hizmetlerin yürütülmesi için asgari personel bulundurulması kaydıyla; kamu kurum ve kuruluşlarındaki tüm çalışanların 10 Mayıs 2021 Pazartesi ve 11 Mayıs 2021 Salı günleri tam gün, 12 Mayıs 2021 Çarşamba günü yarım gün idari izinli sayılmaları, … Sayın Cumhurbaşkanımızca uygun görülmüştür.” şeklindeki ifade ile 10-11/05/2021 tarihlerinde tam gün, 12/05/2021 tarihinde ise yarım gün olmak üzere kamu personeli idari izinli sayılmıştır.
Ancak Halk Sağlığı Genel Müdürlüğünün 30.04.2021 tarih ve 139494255 barkod numaralı yazısında; “Gelinen süreçte kamu sağlık hizmetinin kesintisiz, etkin şekilde sürdürülebilmesi ayrıca salgın ile mücadelede özel önem taşıyan aşılama hizmetlerinin sekteye uğratılmadan devam ettirilebilmesini teminen Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı tarafından yayımlanan mezkur Karar’da kamu personelinin idari izinli sayıldığı tarihlerde de aile sağlığı merkezleri ile toplum sağlığı merkezlerinin çalışmaya devam etmesi ve bu şekilde sağlık hizmetinin kesintisiz olarak sunumu ve kişilerin sağlık hizmetine erişiminin sağlanması açısından önem arz etmekte olup bu minvalde birinci basamak sağlık kurum ve kuruluşlarında çalışmaya devam edilecektir.” denilerek Aile Sağlığı Merkezlerinin idari izin döneminde açık kalması talimatı verilmiştir.
14 aydır kahramanca mücadele eden sağlık çalışanlarımız yorulmuştur, yıpranmıştır, tükenmiştir. Diğer kamu kurum ve kuruluşları 10:00-16:00 saatleri arasında toplam personel sayısının % 50’sini aşmayacak şekilde uzaktan veya dönüşümlü çalışmaya devam ederken, sağlık çalışanları 7/24 canla başla hizmet vermektedir.
Bu süreçte;
– 1.basamakta devam eden esnek çalışma modelinin kaldırılması,
– İdari izinli çalışılan günlerde sağlık hizmetlerinin (ASM, TSM, Hastane, 112 vb.) mümkün olan en asgari düzeyde personel ile yürütülmesinin sağlanması,
– 1.basamakta ASM’lerde idari izinli günlerde çalışan sağlık personelinin çalıştıkları günlere ait süreler için idari izin verilmesinin sağlanması,
– Kısıtlama döneminde diğer kamu kurum ve kuruluşları 10:00-16:00 saatleri arası çalışırken sağlık çalışanları 08:30-17:30 saatleri arası çalışmaktadır. 1.basamakta ASM’ler haricinde çalışan personeller ve 2. ve 3. basamakta görev yapan çalışanlarımızın aylık çalışma sürelerinin 120 saat olarak değerlendirilerek fazla çalışmalar için nöbet ücreti ödenmesi veya idari izin verilmesi,talep ediyoruz “dedi.