Türkiye’de ve dünyada ilk; Tarladaki Bereket Servisi
Türkiye’de ve dünyada ilk; Tarladaki Bereket Servisi
Tarımsal Belediyecilikte Türkiye’de bir ilki Adana Büyükşehir Belediyesi hayata geçiriyor
Adanalı çiftçiye uydudan alınacak bilgilerle destek verilecek, yanılması ve ürününü ucuza satması önlenecek.
Zeydan Karalar yeni nesil belediyecilik yapıyor, üreticiyi modern tekniklerle destekliyor
Tarladaki Bereket Servisi ile üretici haberdar olacak, değerinde satacak ve uzaydan takip edilecek tarlasıyla ilgili bilgileri cep telefonundan okuyacak.
Adana Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek, Tarladaki Bereket Servisi’ni çiftçinin, üreticinin hizmetine sundu. Tarladaki Bereket Servisi ile, üreticinin tarlasındaki bereketi uydudan alınan bilgilerle, başka bir deyişle uzaydan artırılacak. Tarlalar uydudan takip edilecek, toprak yapısından hava durumuna, ekim tavsiyesinden ilaçlama önerilerine, sulama miktarından hasat zamanına kadar gerekli bir çok konuda üreticinin cep telefonuna mesaj atılacak.
Tarladaki Bereket Servisi lansmanı, Adana Büyükşehir Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu’nda gerçekleştirildi. Lansmana Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri, oda başkanları, üreticiler ve Büyükşehir bürokratları katıldı.
YENİ NESİL BELEDİYECİLİK
Kentte yaşayan insanlarının tamamının, bütün kesimlerin mutlu olduğu ve şehriyle onur duyacağı bir Adana istediklerini belirten Başkan Zeydan Karalar, “Hepimizin çabası bu. Bu yolda da önemli gayretlerimizin olduğu biliniyor. Maddi açıdan zor şartlarda çalıştığımız ve buna rağmen çok iş yaptığımız ortada. Türkiye’nin en önemli tarım kenti Adana. Dünyanın en verimli ovalarından biri de Adana’nın ortasında bulunduğu Çukurova’dır. Yeni nesil belediyecilikte, rutin işlerin yanı sıra, halka yararı olacak farklı konularda da hizmet etmek gerekmektedir. Toplumun her kesimiyle ciddi bağ kurup, onların eksiklerini görüp, halkın ihtiyaçları doğrultusunda, yapılamayanları belirleyip, belediyenin rol alması lazım. Bizim anlayışımız da budur. Bu düşünceyi bir ileri boyuta taşıyoruz ve Tarımsal Belediyecilik yapıyoruz” dedi.
ÜRETEN DE TÜKETEN DE MAĞDUR, BUNUN SONLANMASI GEREK
Tarladaki Bereket Servisi le ilgili bilgi veren Başkan Zeydan Karalar, “Büyük çiftçinin kendi organizasyonu var. Ziraat mühendisi istihdam ediyor ve bilgiye ulaşıyor. Ama küçük üreticinin buna gücü yok. Belediye kontrolünde üretim desteği veriyoruz onlara. Tarımsal Belediyecilikle çiftçimizi güçlendirmek istiyoruz. Üretici ve tüketici kooperatifleri kurduruyoruz. Yine ürünün tarladan direkt sofraya ulaşmasını amaçlıyoruz. Kontrollü tarım yaptırmak, köylüyü yerinde kalkındırmak istiyoruz. Ürünlere katma değer koymak istiyoruz. Üretici portakalı 1 liraya satıyor, tezgahta 8 lira. Bunu engellemek lazım. Kimsenin kazandığında gözümüz yok ama bu işin de hakkaniyetli yapılması lazım. Tüketici ürünü çok pahalı buluyor, üretici maliyetine satamıyor. Bunu bir şekilde önlemek lazım. Bu konuda belediye ne katkı koyacaksa koyacağız. Yetiştirilen ürünlerin dünyaya tanıtımı konusunda da üzerimize düşeni yapacağız. Hem üreten, hem tüketen mutlu olsun istiyoruz” diye konuştu.
MAL TARLADA KALMAYACAK, DON, AŞIRI YAĞMUR VE DOLUYU ÖNCEDEN BİLECEK…
Başkan Zeydan Karalar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Üreticiyi şu ana kadar nasıl desteklediğimizi kamuoyu biliyor. Bunu artırarak devam ettireceğiz. Belediyenin şartlarını düzelttikçe daha fazlasını yapacağız. Bu yeni uygulama Türkiye’de ilk kez Adana’da oluyor. Bizim Tarladaki Bereket Servisimizi bir çok il takip edecektir. Hava afetleri ile ilgili erken uyarı sistemimiz önemli. Çiftçimiz aşırı yağmur, don ve dolu gibi ürünlere zarar verecek doğal felaketleri önceden bilecek ve tedbirini alacak. Çiftçimiz Adana’nın neresinde hangi üründen ne kadar ekiliyor bilecek. Bir yıl patates iyi paraya satıldığında diğer yıl herkes patates eker, bir yıl soğan para yaptığında öteki yıl herkes soğan eker ve arz talep dengesi bozulunca da mal tarlada kalır. Çiftçi bizim sistemimizle nerede ne ekildiğini, fiyatını, dünya piyasasını görür ve ona göre karar verir. Bilgiye sahip olarak karar veren üreticinin yanılma riski azalır.
Bizim uygulamamız Türkiye’de ilk olacaktır, arkadaşlarımı kutluyorum. Çiftçi Adana’da nerede ne ekildiğini, ücretini, dünyadaki piyasasını, ihtiyacı görecek ve ona göre karar verecek. Ektiği bundan sonra muhtemelen tarlada kalmayacak. Hava Afet Erken Uyarı Sistemi ile de ürünün zarar görmesinin önüne geçilecek. Portakal, mandalina, tahmin edilemeyen buzlanmadan, dondan büyük zarar gördü hep. Biz üreticinin yanındayız. Dünyayı doyuran üreticinin sizlerin yanında daha çok bulunma mecburiyetinde olduğumuzu biliyoruz. Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi Köylünün Milletin Efendisi olması noktasında üzerimize düşeni yapacağız.”
SİSTEM İLE VERİLECEK BELLİ BAŞLI HİZMETLER
Adana Büyükşehir Belediyesi bürokratları ve bilim insanları da Başkan Zeydan Karalar’ın ardından söz alarak üreticiye bilgi verdi.
Buna göre Tarımsal Belediyecilik kapsamında 50 civarında konuda SMS ile bilgilendirme yapılacak. Sistem ilerleyen aşamada web platformuna ve mobil uygulamaya dönüştürülecek.
Sistemin içeriğinde verilecek hizmet özetle şöyle:
-Çiftçilerimize yetiştiricilik önerileri, bilgilendirme ve karar destek mesajları…
-Ekim, sulama, gübreleme, ilaçlama, hasat, zararlılarla etkin mücadele, hava afet erken uyarı, gelişmiş hava durumu gibi 50 farklı alanda mesaj gönderimi.
-Uydu, meteoroloji, toprak ve bitki verilerinin işlenmesiyle çiftçiye, tarlaya ve bitkiye özel mesaj gönderimi.
-Ekimden hasada çiftçilerimize can suyu niteliğinde bilgi ve teknoloji tabanlı destek.