8 MART DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN
8 MART DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN
TMMOB Kimya Mühendisleri Odası Güney Bölge Şubesi Başkanı Çiğdem Eroğlu, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla Yönetim Kurulu adına bir basın açıklaması yaptı. Başkan Eroğlu,yaptığı basın açıklamasında şunlara yer verdi.
8 Mart 1857 yılında, New York`ta dokuma fabrikalarında çalışan 40 bin dokuma işçisi kadın; “yetersiz ücret” ve “fazla mesai” nedeniyle büyük bir greve gitmesi ile başlayan kadın hareketi, polisin müdahalesiyle fabrika içinde sıkışarak nedeni belirsiz bir yangınla 129 kadın işçinin yanarak can vermesinin ardından yükselmeye başlamıştır.
1910 yılında Kopenhag’da II. Enternasyonale bağlı ilerici, aydın kadınların yaptığı Uluslararası Kadınlar Konferansı’nda Clara Zetkin’in önerisi üzerine 8 Mart, Amerika’da grev sırasında çıkan yangında ölen işçi kadınların anısına “2. Enternasyonel Kadın Mücadele Günü” olarak ilan edilir.
Kadınlar bir ülkenin geleceği, bir toplumu toplum yapan en önemli değerlerdir. Bundan dolayı kadınlarımız dışlanmaya, şiddet görmeye, ayrıştırılmaya, küçümsenmeye değil, omuzlar üzerinde taşınmaya layıktır. Dünya kadınlar gününün kutlanmasındaki amaç da emekçi kadınlarımızın değerlerinin bilinmesini ve onların sevgiye, ilgiye ihtiyaç duyduklarını tüm dünyaya göstermektedir.
Günümüzde Dünya Emekçi Kadınlar Günü, kadınlar açısından daha farklı anlamlar taşımaktadır. Artık 8 Mart, kadın hakları açısından bugünlere nasıl gelindiğinin hatırlanmasını sağlayan özel bir gündür. Dünya genelinde kadın hakları alanında son yıllarda olumlu gelişmeler sağlansa bile kadınlar açısından birçok sorun hala çözülebilmiş değildir.
Dünya Emekçi Kadınlar Günü, ülkemiz için de kadın haklarının kazanılması, iyileştirilmesi için konunun gündeme gelmesi açısından önemli bir gündür. Türkiye’deki kadın hareketlerinin tarihi de Cumhuriyet öncesine kadar uzanmaktadır. Dünyada eşit haklar isteyen kadınların mücadelelerinden etkilenen ülkemiz kadınları; eğitim, çalışma ve oy hakkı için seslerini yüzyıldan daha uzun bir süredir duyurmaya çalışmışlardır. Cumhuriyet’in kurulmasıyla birlikte, “kadınların eşit haklara sahip olması gerektiği” gibi aydınlık bir düşünceyle dünyanın birçok ülkesinden önce, kadınlara sosyal ve siyasal (seçme ve seçilme gibi) haklar verilmiştir. Bütün bu kazanımlar Ulu Önder Atatürk’ün kadınlara verdiği büyük değer ve bunun karşısında kadınlarımızın kendi haklarına sahip çıkma konusunda gösterdikleri büyük duyarlılık sonucunda ortaya çıkmıştır. Ancak bu haklar, çoğunlukla yasal düzeyde kalmış ve sosyal alanda aynı hızla ilerleme sağlanamamıştır. Ülkemiz, kadınların okuma-yazma oranı, eğitim düzeyi, çalışma yaşamına ve siyasi yaşama aktif katılımı ve kadın sağlığı konusundaki göstergeler açısından değerlendirildiğinde, gösterilen tüm çabalara ve ilerlemelere rağmen hala olması gerekenden çok uzaktır.
Eğitim ve iş bulmada kadın erkek eşitliği sağlanamamıştır. Kadınların kamusal alanda rol almaları, karar verici konumda olmaları eşitlikten hala çok uzaktır. Toplumsal cinsiyet kalıpları en fazla kadınları olumsuz etkilemeye devam etmekte, çocuklarda cinsiyet seçimi, kadına yönelik şiddet, namus cinayetleri gibi kabul edilemez uygulamalar hala sürmektedir. Bütün bunlara, günümüzde kadını ikinci sınıf vatandaş olarak ayrı bir kalıba koyma çabalarını da ekleyebiliriz.
Mustafa Kemal Atatürk “Dünya yüzünde gördüğümüz her şey kadının eseridir” diyecek kadar kadının toplum ve medeniyet içindeki yerini takdir etmekte olup, Atatürk’ün bu düşüncesinin ışığında, Kimya Mühendisleri Odası Güney Bölge Şubesi Yönetim Kurulu Üyeleri olarak, toplumda kadına karşı her türlü ayrımcılığın ve cinsiyet eşitsizliğinin ortadan kalktığı, iş ve sosyal yaşamda daha çok yer aldığı, birey olarak var olduğu, baskı ve şiddetin yaşanmadığı bir dünya istiyoruz.
Cinsiyet eşitliğini ilke edinmiş bir yönetim olarak, tüm kadınlarımızın Dünya Emekçi Kadınlar Gününü kutluyoruz.
Saygılarımızla.