100 BAŞIN ÜSTÜNDE ANAÇ KOYUNU VEYA KEÇİSİ OLANA DİĞER KOŞULLARI DA TAŞIMASIYLA ŞARTIYLA YILDA 5000 TL.HİBE DESTEĞİ
Adana Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Murat Şen, pandemi sürecinde hayvancılık sektörüne ve doğal yaşamın önemine dikkat çekti ve
Pandemiden dolayı hayvancılık sektörüne, kırsal yaşama ilgi arttı. İnsanlar doğal yaşamın en kadar önemli olduğunu anladılar. Atatürk’ün “Arkadaşlar gidip Toros Dağları’na bakınız. Orda bir Yörük çadırı varsa ve dumanı tütüyorsa bu milleti asla hiç bir güç ve kuvvet yenemez.” diye bir sözü var. Bu söz bizim idolümüz olmuştu. İnsanları büyükşehirlere toplamak bence insanlığın sonunu getirecek bir şey. İnsanlar doğal hayata uygun yaşamalı. Bu tüm insanlık için böyle.
Bu süreçte hayvancılığın sorunları devam ediyor. Meralarda, ormanlarla ilgili üreticilerimizin sorunları varsa onları çözümü için çalışıyoruz. Tüm sorunların kısa bir zamanda çözülmesi mümkün değil. Devletimiz sağolsun çeşitli destekler veriyor. Yeni destekler de gündemde. Önceki dönemlerde koyun ve keçiye destek yoktu. 2007 yılından beri destek almaya başladık. Bakanlığımız birkaç yıl önce de Çobanlık Desteği adı altında bir destek modeli ortaya koydu. Destek ilk çıktığında 500 baş anaç koyun ve keçisi olan bunu alabiliyordu. Biz, bunun çok yüksek olduğunu, sürü ortalamasının Adana’da ve Türkiye’de ortalama 100 baş olduğunu ifade ettik.
Şu anda tüm Türkiye’deki koyun-keçi yetiştiricileri 100 başın üstünde anaç koyunu veya keçisi varsa Bağkur primini düzenli ödüyorsa ya da yanında sigortalı bir çoban çalıştırıyorsa ve onun da çobanlık sertifikası varsa yılda 5000 TL. hibe desteği alıyor.
Bunların yanı sıra pandemi döneminde keçi sütünün önemi daha çok ortaya çıktı. Keçi sütü üretimi arttı ve belli marketlerde satışı mevcut. Kalp sağlığından, cilt sağlığına ,bağışıklık sistemini güçlendirmesine kadar çeşitli alanlarda faydaları mevcut.
Özel Haber : Özlem PEKDURANER