NEREDEN BAKSAN RİSKLİ VE ÖZELLİKLİ BİRİM
NEREDEN BAKSAN RİSKLİ VE ÖZELLİKLİ BİRİM
Sağlık-sen Adana Şube Başkanı Bekir Nennioğlu, acil servis ve ameliyathanede ilaç ve tıbbi malzeme işi yapanların %50 artırımlı nöbet ücreti ödemesini alamaması ile ilgili bir basın açıklaması yaptı. Başkan Nennioğlu, konuyla ilgili şunları paylaştı.
2021 yılı ocak ayından itibaren acil servis ve ameliyathanede ilaç ve tıbbi malzeme işi yapanlar, Acil Eczane olarak bilinen yerde çalışanlar ek ödeme katsayı farkını ve %50 artırımlı nöbet ücreti ödemesini alamamaktadır. Burada çalışana bu birimlerde değilse nerede? Acil içinde mi dışında mı?
Sağlık Bakanlığı Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü tarafından, Isparta İl Sağlık Müdürlüğüne gönderilen görüş yazısına istinaden acil servis eczanesi, acil servise bağlı birim olma vasfından çıkarılarak acil servis biriminde çalışanlar personellere ödenen performans ödemelerinde acil katsayı farkının ödenmesine, nöbet ücretlerinin acil servis hizmetlerinin ifasında çalışan personele uygulanan %50 arttırımlı nöbet ücreti ile ücretlendirilmesine son verilmiştir.
Adı geçen görüş yazısında “Yataklı Sağlık Tesislerinde Acil Servis Hizmetlerinin Uygulama Usul ve Esasları Hakkında Tebliğ” inde acil servis eczanesinin, acil servis bünyesinde bulunan birimler arasında yer alamayacağı gerekçe gösterilerek, çalışanlarının acil servis çalışanı olarak değerlendirilemeyeceği belirtilmektedir. Ancak söz konusu Tebliğin 1. maddesinde Tebliğin amacı “… Acil servislerin personel ve hizmet kıstasları, fiziki şartları, ulaşım, her türlü malzeme ve tıbbi teknolojik imkanları bakımından asgari standartlarını belirlemek…” olduğu ifade edilmektedir. Metnin lafzından da açıkça anlaşılacağı üzere hizmete girmesinde ihtiyaç duyulan ve sayılan üniteler arasında yer almayan birimlerin kurulmasına bir sınırlama getirilmemiş, kurulan yeni birimlerde verilecek hizmetin acil servis hizmetleri sınıfında değerlendirilemeyeceği hükme bağlanmamıştır.
Tebliğin yayınlanmasının üstünden geçen 12 yıllık sürede yeni hizmet birimlerine ihtiyaç duyulmayacağının düşünülmesi hayatın olağan akışına aykırıdır. Görüşte belirtilenin aksine Tebliğ, geniş bir vizyon ile kaleme alınarak asgari koşulları belirlemeyi uygun görmüştür. Nitekim son bir yıldır dünyada ve ülkemizde baş gösteren Covid-19 virüsü ile mücadele kapsamında acil servis bünyesinde birçok yeni ünitenin tesisine ihtiyaç duyulmuştur. Bu birimlerin hiçbiri görüş yazısının hukuki olarak temellendirildiği Tebliğde ismen zikredilmemiştir. Bu mantıktan hareketle bu birimlerde yürütülen hizmetlerin acil servis hizmetleri sınıfında değerlendirilemeyeceği sonucuna varmak da mümkün değildir.
Görüş yazıları kanuni hiyerarşide yer almayan spesifik durum ile ilgili idari işlemlerdir. Bu nedenle Isparta ilinde çalışan Ecz. Beyhan Gümüş Yüzay özelinde vuku bulan görüş yazısı tüm çalışanlara genellenerek idari işlem tesis edilemez. Görüş yazısında müstakil bir servisin bulunup bulunmadığı, verilen hizmetin sadece acil servis hastalarına yönelik olup olmadığı, talepte bulunan kişinin talebi ve gerekçesi muğlaktır. Bu durum hukuka ve adalete aykırı bir durumdur.
Ayrıca üyelerimizin idareye başvurusu sonucu kurum tarafından gelen cevap dilekçelerini Hastanede eczacı kadrosunda görev yapan, görev yaptığı eczanenin acil servise ve ameliyathaneye hizmet sunumu yaptığından bahisle ilgili …’ denilmiş olup en başında da belirttiğimiz üzere acil biriminde görevli olan ve kadrosu ‘sağlık memuru/toplum sağlık teknisyeni’ olan bir sağlık çalışanıdır. Buradan da anlaşılacağı üzere kurumun cevap yazısında ezbere bir yanıt vermiş olduğu açıkça görülmektedir.
Oysaki her ne kadar resmi bir isim tanımlaması olmasa da acil servis eczanesi olarak adlandırılan acil servis bünyesinde ve acil servise münhasıran kurulmuş bir ünite olan tıbbi malzeme deposu çalışanlarına kısmi ya da asli çalışma yeri tanımlamalarından hangisi ile değerlendirme yapılmış olursa olsun ödenen nöbet ücretinin Acil Servis içinde ve ameliyathane biriminin içinde bulunması sebebiyle % 50 artırımlı ödenmesi gerektiği açıktır. Kaldı ki diğer birimlerde çalışan ya da diğer birimlerde hizmet veren ve hasta ile birebir muhatap olmayan ünitelerde dahi çalışan personellerin, acil servis ve ameliyathane biriminde bulunduğu için nöbet ücretleri % 50 artırımlı olarak ödenmektedir.
Acil servis ve ameliyathanelerde halkın bu birimden eczane olarak bahsetmesi, idarenin kalite kriterleri açısından demesi bu birimi eczane sınıfına sokmamaktadır. Ayrıca standart bir eczanede bulunmayacak, acil servisin ihtiyaçları doğrultusunda kullanılmak için tıbbi malzemeler bulunmaktadır. Birim kelimenin tam anlamıyla hastanın her türlü tıbbi ihtiyacına cevap veren bir tıbbi malzeme deposudur. Acil Servis Hizmetlerinin Uygulama Usul ve Esasları Hakkında Tebliğde tıbbi malzeme deposu olarak da yer verilmiştir. Tıbbi malzeme deposu, yukarıda bahsedildiği gibi yerleşke olarak Acil Servis içerisinde bulunmakta olup, Acil Serviste hizmet veren tüm birimlerde uygulanan ilaç, sarf malzeme ve aşıların kalite standartlarına uygun ortamda saklanması, depolanması, sayılması, birimler arasında transferinin sağlanması ve kayıt altına alınmasından sorumludur. Sözü edilen birim, Acil Servis bünyesinde ve sadece bu birime münhasıran hizmet vermektedir.
Diğer bir deyişle verilen hizmet tamamıyla Acil Servis polikliniğine yöneliktir. Her hastanın order edilen ilaçları, sarf malzemeleri ve aşıları depo çalışanlarınca hasta bazlı ve uygulama ile eş zamanlı sisteme kaydedilmektedir. Böylelikle doğru hasta bilgisi, ilaç ve sarf malzemenin kontrolü, sıfır hata ile gerçekleştirilebilmektedir.
Özetle üyelerimiz çalıştığı birim tıbbi malzeme deposu olup yukarıda bahsedilen tebliğ hükümlerine göre Acil Servis Ameliyathane biriminin bir parçasıdır. Netice olarak burada çalışanlar sağlık memuru olup Acil Servise hizmet vermekte ve Acil Servis ve Ameliyathane çalışanıdır. Dolayısı ile hak ve kazanımlarının bu bağlamda değerlendirilmesi gerekmektedir.
Anayasanın 5 inci maddesinde; “… kişilerin ve toplumun refah huzur ve mutluluğunu sağlamak, kişinin temel hak ve hürriyetlerini, sosyal hukuk devleti ve adalet ilkeleriyle bağdaşmayacak surette sınırlayan siyasal, ekonomik ve sosyal engelleri kaldırmaya, insanın maddi ve manevi varlığının gelişmesi için gerekli şartları hazırlamaya çalışmaktır.” ifadelerine yer verilmek suretiyle Devletin temel amaç ve görevleri hüküm altına alınmıştır. Madde içeriğinde ekonomik ve sosyal engelleri kaldırmak devletin görevleri olarak belirtilmesine karşın müvekkilime acil servis biriminde çalışan personellere ödenen performans ödemelerinde acil katsayı farkının ödenmesine, nöbet ücretlerinin acil servis ameliyathane biriminde çalışan personele uygulanan %50 arttırımlı nöbet ücreti ile ücretlendirilmesinin verilmemesi suretiyle Anayasada var olan sosyal ve ekonomik bir hak idare tarafından engellemektedir.
Bunun ile ilgili Sağlık-sen Adana Şubesi olarak idari mahkemede dava açılmıştır.
Sağlık çalışanlarımızın mağduriyetinin giderilmesi için iş bu davayı açma zorunluluğu hasıl olmuştur.
Sonuç olarak, acil servis ve ameliyathanede biriminde çalışan bu personellere ödenen performans ödemelerinde acil ameliyathane katsayı farkının ödenmesine, nöbet ücretlerinin acil servis ve ameliyathanede çalışan personele uygulanan %50 arttırımlı nöbet ücreti ile ücretlendirilmesinin gerekmektedir.