SANİYELER İÇİNDE AĞRISIZ, KANSIZ KALP ANJİYOSU
Günümüzde, ileri teknolojilerle geliştirilen görüntüleme teknikleri sayesinde, kalp ve koroner damarlarda meydana gelebilecek hastalıklar Bilgisayarlı Tomografi (Sanal Anjiyo) ile sadece birkaç saniye içerisinde değerlendirilebilmektedir. Halk arasında “kansız anjiyo” olarak da bilinen Koroner BT yöntemi hasta açısından da konforlu bir işlem olup, tetkik biter bitmez kişi normal hayatına dönmektedir. Bu yeni teknoloji sayesinde kalp ve damar hastalıklarının tanısında daha kesin, kısa ve daha güvenli sonuçlar elde ediliyor.
“BT Koroner Anjiyografi” hakkında bilgilendiren Türkmenbaşı Tıp Merkezi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Hasan Boğa, ‘‘Her yıl binlerce kişi kalp damar hastalıkları nedeniyle hayatını kaybediyor ve her üç kişiden biri kalp damar hastalıklarına yakalanma riski taşıyor. Bu noktada hızlı ve doğru tanı, hastalıkların tedavisinde büyük önem taşıyor. Son yıllarda görüntüleme tekniklerinde gerçekleştirilen yenilikler, kalbe dayalı ölümleri engellemede büyük yol kat edilmesini sağlıyor.’’ şeklinde konuştu.
BT KORONER ANJİYOGRAFİ NEDİR?
BT Koroner Anjiyografi kalbi besleyen damarların girişimsel işlem gerektirmeden görüntülenmesidir. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de kalp ve damar hastalıklarında ölüm birinci sırada yer almaktadır. Kalp hastalıklarının en önemli nedeni kalbi besleyen kan damarlarının damar sertliği olarak bilinen plaklarla tıkanmasıdır. Kalp damarlarının oluşan plaklarla tıkanması sonucu kalp kasına yeterli kan gidememekte ve kalp krizi dediğimiz kalp kasının oksijensiz kalıp ölmesine neden olmaktadır. Kalp damar hastalıklarından ölen hastaların 1/3’ü hiçbir belirti olmadan geçirilen kalp krizi ile kaybedilmektedir. Bu nedenle koroner hastalıkların erken tanı ve tedavisi son derece önemlidir.
BT Anjiyografi yöntemiyle koroner damarlar saniyeler içinde görüntülenebilmektedir. Başta damar daralması, tıkanıklığı ve balonlaşması (anevrizma) gibi çeşitli damar hastalıklarının tanısı konulmakta ve takibi yapılmaktadır.
BT ANJİYOGRAFİ KİMLERE YAPILIR?
Kalp krizi riskine neden olan;
-Diyabet (şeker) hastalığı
-Yüksek Kolesterol
-Hipertansiyon
-Ailede kalp hastalığı olması
-Eforla gelen erken yorulma göğüs ağrısı ve nefes darlığı
-40 yaşın üzerinde olma
gibi risk faktörlerinden bir veya birkaçına sahipseniz erken tanı koyma amacıyla BT Anjiyografi yöntemiyle kalp ve koroner damarlarınız görüntülenebilir.
BT ANJİYOGRAFİ NASIL YAPILIR?
BT Koroner Anjiyografi işlemi klasik kasık anjiyosundan farklı olarak koldan açılan damar yolu ile vücuda kontrast madde verilerek yapılan “kansız ve ağrısız” bir işlemdir.
İnceleme süresi ‘’6 saniye’’ gibi oldukça kısa bir sürede yapılır. Hasta için konforu klasik anjiyografiye göre daha yüksektir. İnceleme sonrası hasta hemen günlük yaşantısına devam edebilir.
Koroner By-Pass yapılmış ve kalp damarlarına stent uygulaması yapılmış olan hastaların kontrol anjiyografileri de bu yöntemle rahatlıkla yapılabilmektedir. Kalbinize zaman ayırın, sağlığınızı şansa bırakmayın.