VERGİ AFFI MÜKELLEFLERE ÖNEMLİ ÖLÇÜDE AVANTAJ SAĞLAYACAKTIR.
Yeminli Mali Müşavir Sorumlu Ortak Başdenetçi Vahit Menter, son günlerde konuşulan vergi affı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Mükellefler tarafından merakla beklenen vergi affı ile ilgili YMM Vahit Menter şunları söyledi.
Bugüne kadar bir çok kez çıkarılmış olan “Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanunu” yani halk tabiri ile vergi affı uzunca zamandır gündemde olmuş ve bu konuda beklenti oluşmuştur.
Bu konuda ilgili bakanlıklar düzeyinde bu konuda açıklamalar yapılmıştı. Yapılan açıklamalar çerçevesinde “Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması” konusunda Ekim ayı içerisinde yasal düzenleme hazırlığının olduğu anlaşılmaktadır.
Ülkemizde müteaddit olarak,47 kez vergi affı çıkarılmış son dönemlerde ise 5736, 6111,6552 sayılı kanunlar ve en son 7143 sayılı kanun olarak birçok kanun yürürlüğe girmiştir.
7143 sayılı Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanunu kapsamında yapılandırmadan yararlanan mükelleflerin taksit ödemelerinin 12.’si Ağustos ayı içerinde ödemesi yapıldı. Ancak taksit ödemelerinin devam ediyor oluşu yeni vergi affı kanunlarının çıkmasına engel teşkil etmeyecektir. Nitekim bundan önce çıkan son iki kanunda kalan taksit ödemeleri için seçenek sunulmuş dileyen kamu borçluları, eski kanundan yararlanmaya devam etmiş, yeni kanundan yararlanmayı isteyen kamu borçluları eski yapılandırmasını bozarak ilgili düzenlemeden yararlanma imkanları getirilmişti.
Bundan önce yapılan, Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması Hakkında çıkarılan 5736, 6111,6552, 7143 sayılı kanununlar la benzerlikler göstermiş ve hatta günün şartlarına göre bazı düzenlemeler dışında aynı içeriğe sahip olduklarını söylemek mümkündür. Ancak bu vergi düzenlemesinde, torba kanunun niteliğinde olduğundan TOKİ ödemelerinin yeniden yapılandırılmasına dair düzenlemelerinde yer alması beklenmektedir.
Tasarının yasalaşmasıyla birlikte kanunun tamamını kapsayan detaylı sirküler sizlerle paylaşılacaktır.
Söz konusu kanun tasarısında borçların yapılandırması ile Düzeltme ve Düzenleyici İşlemler olarak tasarının çıkması beklenmektedir. Buna göre;
Yeniden Yapılandırma İşlemleri olarak;
Kesinleşmiş alacaklara,
Kesinleşmemiş veya dava safhasında olan vergi ve sosyal güvenlik alacaklarına,
İnceleme ve tarhiyat aşamasında bulunan vergilere,
Meslek Odalarına Borçlar
TOKİ Ödemeleri,
Diğer kamu vergi, harç, ceza ile sair alacaklara,
Düzeltme ve Düzenleyici İşlemleri
Vergi Matrah artırımı,
İşletme kayıtlarının düzeltilmesi,
Yeniden Yapılandırması Neleri Kapsayabilir ?
- Gelir Vergisi Kanunu, Kurumlar Vergisi Kanunu, Katma Değer Vergisi Kanunu, Özel Tüketim Vergisi Kanunu, Damga Vergisi Kanunu, Emlak Vergisi ile Vergi Usul Kanunu kapsamına giren diğer vergiler ve bunlara bağlı olarak doğan vergi cezaları, gecikme faizleri/zamlarını.
- Gümrük Kanunu ve ilgili diğer kanunlar kapsamında gümrük yükümlülüğünden doğan ve kamu borcu niteliğinde olan gümrük vergileri, idari para cezaları, gecikme faizleri / zammı alacaklarını.
- Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından tahakkuka bağlanan, sosyal güvenlik primi, sosyal güvenlik destekleme primler, işsizlik sigortası primi, genel sağlık sigortası borçları, isteğe bağlı sigorta primi ile bunlara bağlı gecikme cezası/zamları,
- Belediyeler tarafından tahsil edilen, su, atık su, katı atık ücreti alacakları ile bu alacaklara bağlı faiz, gecikme faizi, gecikme zammı gibi fer’i alacaklar.
- Kredi ve yurtlar Kurumu, öğrenci kredi borçları, karayolları kanunları, seçim ve halk oylamasına dair kanunlar, kabahatler kanunu ve benzeri kanunlarda işlenmiş kabahatler dolasıyla kamu otoritesi tarafından ilgili kanununlar gereğince verilen idari para cezaları,
- TOKİ kredi ödemeleri
Hangi Dönem Alacaklar Yapılandırmaya Dahil Olabilir ?
30.09.2020 tarihinden (bu tarih dahil) önceki dönemlere, beyana dayanan vergilerde bu tarihe kadar verilmesi gereken beyannamelere ilişkin vergi ve bunlara bağlı vergi cezaları, gecikme faizleri, gecikme zamları,
2020 yılına ilişkin olarak 30/09/2020 ve öncesinde tahakkuk eden vergi ve vergi cezaları, gecikme faizleri, gecikme zamları,
30/09/2020 dahil olmak üzere bu tarihten önce yapılan tespitlere ilişkin olarak vergi aslına bağlı olmayan vergi cezaları.
Yasanın Resmi Gazetede yayınlanarak, yürürlüğe girdiği tarihten itibaren devam eden vergi incelemeleri, mükellefin matrah artırımından yararlanması ve yasada yazan yükümlükleri yerine getirmesi halinde, incelemeler devam ettirilmeyerek yasaya uygun olarak yeniden değerlendirilecektir.
Bu durum incelemesi devam eden mükelleflere önemli ölçüde avantajlar sağlayacağını ön görebiliriz.
Ödeme Koşulları
Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması Kanunlarında, genel olarak yasanın yürürlüğe girdiği tarihe kadar tahakkuk etmiş olan gecikme zamanları silinmekte ve yasa öngörülen hesaplama yöntemlerine göre (Tefe/Üfe) belirlenen oranlarda yeniden hesaplanmaktadır. Kamu borçlusu yeninden hesaplanmış olan borç tutarı peşin ödeme veya 36 aya kadar vade yapılmakta ve 18 taksit halinde tahsil edilmektedir.
Yasa henüz yayınlanmadığından, yasanın getirdiği avantajlar kesin olarak bilinmemekle birlikte, son yıllarda yapılan Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması Kanunlarının genel olarak aynı içerik ve kapsamda çıktığı göz önüne alındığında, beklenen yasanında belirtiğimiz düzenlemelere uygun olarak çıkacağını değerlendirmekteyiz.
Özel Haber: Özlem PEKDURANER