Adana'nın Öncü Gazetesi
$ DOLAR → Alış: 32,24 / Satış: 32,37
€ EURO → Alış: 34,79 / Satış: 34,93

YANGINLAR, PATLAMALAR, ÖLÜMLER KAZA DEĞİLDİR!

YANGINLAR, PATLAMALAR, ÖLÜMLER KAZA DEĞİLDİR!
  • 26.07.2020

TMMOB Kimya Mühendisleri Odası Güney Şubesi Başkanı Ümit Türkmen, Sakarya’nın Hendek ilçesinde bulunan bir havai fişek fabrikasında çıkan patlama ile ilgili açıklama yaptı. Başkan Ümit Türkmen, konu ile ilgili şunları söyledi.

Sakarya’nın Hendek ilçesinde bulunan bir havai fişek fabrikasında 3 Temmuz 2020 günü meydana gelen patlama ve sonucunda çıkan yangında 7 kişinin hayatını kaybetmesi, çok sayıda yaralının olması;  yangın, patlamadan korunma, iş güvenliği ve işçi sağlığı gibi konulara yeniden dikkatleri çekmiş, üzerinde durulması gereken noktaları ve hassasiyetleri hatırlatmıştır.

Yaşadığımız kentte de, Sakarya ‘da olduğu gibi ölümlü ve ciddi sonuçları olmasa da, ardı ardına üç büyük fabrikada günlerce söndürülemeyen yangınlar yaşanmıştır.

Geçtiğimiz hafta, Hacı Sabancı Organize Sanayi fabrikasında, nişasta fabrikasında çıkan büyük çaplı yangını; belediye, OSB, AFAD ekipleri ve çevre illerden gelen itfaiyeler ancak söndürebilmiştir.

Nisan ayında Mensa’nın depolarını kullanan bir firmada çıkan yangın, can kaybı olmasa da ciddi maddi hasarlara yol açmış, tesisten geriye hiçbir şey kalmamıştır.

Yine Adana’da Şubat ayında, Karataş yolunda büyük bir yağ fabrikasında, depodaki pamuk balyalarının olduğu yerde çıktığı söylenen yangın, hızla büyümüş ve kontrol altına alınması günler sürmüştü.

Yaşanılan bu olaylar, gerekli tedbirlerin alınıp alınmadığı, iş güvenliğine ne ölçüde dikkat edildiği sorularını akla getirmektedir.

Sakarya’da aynı fabrikada 11 yıl içinde altıncı büyük patlamanın meydana geldiği göz önüne alınırsa, bu kazalar ve yangınlar ilk değil son da olmayacaktır gerçeğiyle yüzleşmekteyiz. Tedbirlerin yetersiz olduğu ve daha önce yaşanan patlamalardan ders alınmadığı ortadadır. Bunun yanı sıra denetim ve yaptırımlarında yeterli olmadığı görülmektedir.

30.12.2013 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren ve bu tip yangınların, patlamaların ve kazaların önlenmesine dair Avrupa’daki SEVESO yönetmeliğinin karşılığı olan Büyük Endüstriyel Kazaların Önlenmesi ve Etkilerinin Azaltılması Hakkındaki Yönetmelik anılan tarihten bu yana yürürlüğe konulmamış, uygulanmamıştır. Anılan yönetmeliğin yürürlük tarihi, hiçbir gerekçe gösterilmeden o günden bu yana sürekli ertelenmiştir. Erteleme tarihi sonunda ise iptal edilerek birkaç ay sonra, tekrar yeniden yayımlanmış ve sonra yürürlük tarihi bir kez daha ertelenmiştir. En son 2019 yılında yönetmeliğin İşletmecinin Genel Yükümlülüğü ile ilgili olan 6. Maddesinin 2. Fıkrası, Büyük Kaza Senaryosu Hazırlanması ile ilgili 8. Maddesi, Büyük Endüstriyel Kaza Frekansının Sınır Değeri ile ilgili 9. Maddesi, Acil Durum Planı Hazırlanması ile ilgili 13. Maddesi ve Kamunun Bilgilendirilmesi ile ilgili 16. maddesi Temmuz 2020 tarihine kadar ertelenmiştir. Yönetmeliğin gerekçesiz olarak ertelenmesi sonucu tehlikeli kimyasalları depolayan ve bunlarla çalışan işletmeler gerekli önlemleri almamakta, risk analizi yapmamakta ve olası kaza senaryolarını hazırlamamaktadırlar.

Oysa ki, kimyasal madde üreten ve kullanan bu tip işletmelerde 6269 sayılı Kanun gereği sorumlu müdür olarak Kimya Mühendisi çalıştırılması zorunludur. Kimya mühendisi aldığı eğitimlerin sorumluluğunda risk analizlerini yapmalı, gerekli tedbirleri almalı ve bu tedbirleri işveren ve çalışan başta olmak üzere gerekli gördüğü tüm birimlerle paylaşmalı ve anlatmalıdır. Ancak maalesef, söz konusu tesislerde sorumlu müdür ya çalıştırılmamaktadır ya da sadece kağıt üzerinde çalıştırılmaktadır.

Gerekli hassasiyetin gösterilmediği her noktada her an karşı karşıya olacağımız bu patlama ve yangınlar sadece olduğu tesisi değil, bulunduğu çevreye de zarar vermektedir.

Özellikle büyük yangınlarda, yanan malzemelerin yanarken tükettiği oksijenin ortamda azalmasına bağlı olarak “Karbon Monoksit” (CO), “Hidrojen Siyanür” (HCN) ve “Azot Oksitleri” (NOx) gibi çok zehirli gazlar oluşabilmektedir. Bu gazlar, maruz kalınan konsantrasyona bağlı olarak ani ölümlere ya da bayılma, baş dönmesi, mide bulantısı, kusma, ciltte kızarma gibi ağır belirtilerle birlikte çeşitli sağlık problemlerine yol açabilmektedir. Buna ek olarak uzun vadede ise solunum yollarına ve akciğerlere verdiği hasarlarla ölümle sonuçlanan hastalıklara sebep olabilmektedirler. Hidrojen siyanür, tarihte çeşitli savaşlarda kimyasal silah olarak da kullanılmıştır.

Olası böyle durumlarda, yakınlardaki yerleşim alanlarında bulunanların dumandan ve gazdan minimum derece etkilenmesi için, kapı ve pencere yalıtımı yapması, ev içi temiz havayı etkili bir şekilde korumaları, dumandan etkilendiğini düşünenlerin, en yakın sağlık kurumuna başvurmaları tavsiye edilir.

TMMOB Kimya Mühendisleri Odası, geçmişte olduğu gibi günümüzde de bu konularla ilgili sempozyumları ve bilimsel çalışmaları desteklemekte ve katkı koymaktadır. Geçtiğimiz yıl ilgili şubelerce düzenlenen Yangın Sempozyumu, Proses Güvenliği Sempozyumu ile konunun önemine bizzat dikkat çekilmiş ve bilgilendirmeler yapılmıştır.

Bizlerde, TMMOB Kimya Mühendisleri Odası Güney Bölge Şubesi olarak, bu tür üzücü olayların yaşanmaması adına, kentimizde ve ülkemizde yapılacak her türlü olumlu çalışmanın içinde yer alacağımızı, ihmallerin ve sorumsuzluğun karşısında duracağımızı, kamuoyuna bir kez daha belirtir, Sakarya‘da ve kentimizde yaşanan üzücü olayların tekrar etmemesi ümidiyle, geçmiş olsun dileklerimizi iletiriz.

Engelli STK’ ların yere, sahaya  ihtiyacı var
Engelli STK’ ların yere, sahaya ihtiyacı var   Yıldız Engelliler Spor Kulübü olarak Başkan Fethullah Kaygün, Başkan Y ardımcısı Yıldız...
DEM Parti adaylarını tanıttı. Kent uzlaşısı kapsamında kentin yönetimine aday olduk.
                                       ...
“Ramazan Kardeşliğe Çağrı”
                                       ...
Çukurova Belediyesi çalışanlarına uygulanan baskı , yönlendirme yıldırma politikalarının  karşısındayız
                      Çukurova Belediyesi çalışanlarına uygulanan baskı , yönlendirme yıldırma politikalarının ...
Yeniden Refah Partisi Çukurova İlçe Belediye Başkan Adayı Mustafa Geldi: Ahlaklı belediyecilik anlayışı Çukurova’ya damgasını vuracak
Yeniden Refah Partisi Çukurova İlçe Belediye Başkan Adayı Mustafa Geldi, projelerini anlatmak için Kaburgacı Mustafa’da kahvaltılı basın toplantısı düzenledi.  Yeniden...
YEREL SEÇİMLER ÖNCESİ TALEP VE BEKLENTİLERİMİZİ İÇEREN BASIN AÇIKLAMAMIZI GERÇEKLEŞTİRDİK!
YEREL SEÇİMLER ÖNCESİ TALEP VE BEKLENTİLERİMİZİ İÇEREN BASIN AÇIKLAMAMIZI GERÇEKLEŞTİRDİK! Türkiye Kamu-Sen Adana İl Temsilcisi Durdu Mehmet Girgeç, yerel seçimler...
Sağlıkta şiddetin önlenmesi için acil adımlar atılmalı
Memur-Sen ve Sağlık-sen Adana Şube Başkanı Bekir Nennioğlu acil serviste hastası tarafından darp edilen Hekim ile ilgili Seyhan Devlet Hastanesi...
Fatih Mehmet Kocaispir MHP Adana İl’de coşkuyla karşılandı
                                       ...
İYİ Parti Sarıçam Belediye Başkan adayı Avukat  Yusuf Özer oldu
    İYİ Parti Sarıçam Belediye Başkan adayı Avukat Yusuf Özer oldu İYİ Parti, 31 Mart gerçekleştirilecek yerel seçimlerde Sarıçam...
ATT ve Paramediklere aylık en az 8 bin TL yemek ücreti ödenmesi gerekir
Memur-Sen ve Sağlık-Sen Adana Şube Başkanı Bekir Nennioğlu sendika binasında basın açıklaması yaptı. Yaptığı basın açıklamasında acil sağlık hizmetleri çalışanlarının...
Sigorta ve Bağ-Kur primleri hak kazanılan emekli maaşları ile uyumlu hale getirilmelidir
     Sigorta ve Bağ-Kur primleri hak kazanılan emekli maaşları ile uyumlu hale getirilmelidir Adana Mali Müşavirler Odası Başkanı Güney...
Çukurova Oğuz Boyları Derneği’nin  kuruluşunun 15. yıl dönümü coşkuyla kutlandı
Çukurova Oğuz Boyları Derneği’nin  kuruluşunun 15. yıl dönümü coşkuyla kutlandı Çukurova Oğuz Boyları Derneği’nin  15. yıl dönümü dolayısıyla kutlama programı...
Sağlık-Sen, hak kaybına uğrayan sağlık çalışanları için mücadelesini sürdürüyor.
Memur-Sen ve dana Şubesi Başkanı Bekir Nennioğlu Yüreğir Devlet Hastanesi önünde basın açıklaması yaptı. Başkan Nennioğlu, yaptığı açıklamada şunları ifade...
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ