Adana'nın Öncü Gazetesi
$ DOLAR → Alış: 32,43 / Satış: 32,56
€ EURO → Alış: 34,80 / Satış: 34,94

TANIMADIĞINIZ KİŞİLERLE BANKA BİLGİLERİNİZİ PAYLAŞMAYIN, CEP TELEFONUNUZU KULLANDIRMAYIN!

AVUKAT EZGI KIRNAK ESENCAN
AVUKAT EZGI KIRNAK ESENCAN
  • 11.11.2023

TANIMADIĞINIZ KİŞİLERLE BANKA BİLGİLERİNİZİ PAYLAŞMAYIN, CEP TELEFONUNUZU KULLANDIRMAYIN!

Son dönemde yeni bir dolandırıcılık şekli türemiş durumda. Dolandırıcılar özellikle yaşı küçük çocuklarla önce arkadaşlık kurup sonrasında bu kişilerin kişisel bilgilerini alarak onlar adına çeşitli banka hesapları açıp bu hesapları suç konusu teşkil edecek şekilde kullanıyorlar. Peki bu durumda ne yapabiliriz?

Bu kötü niyetli kişiler çoğunlukla gençlerin dershane ve okullarının çevresinde bulunan kafe ve restoranlarda vaktini geçirip buraya sık gelen kişilerde aşinalık yaratıyorlar. Gözlerine kestirdikleri kişilerle bir araya gelip önce arkadaşlık kurup sonra güvenlerini kazanıyorlar. Arkadaşlıklarını ilerlettikten sonra kendilerine bir yerden para geleceğini ancak banka hesaplarında bloke olduğunu söyleyerek onların hesaplarını kullanmayı teklif ediyorlar. Banka hesapları olmayanlara ise online olarak hesap açtırıyorlar. Bir arkadaşına yardım sağladığını düşünerek hesap bilgilerini veren kişi ise hakkında icra takibi başlatıldığında ya da bilişim sistemlerinin kullanılması suretiyle hırsızlık suçundan ifadesi alındığında yaptığının iyilik olmadığını fark ediyor.

Böyle bir durum meydana geldiğinde bir avukata danışmanız faydalı olacaktır. Aksi halde aleyhinize iddianame düzenlenirse ve -halk tabiriyle- Mahkeme karşısına çıkmak zorunda kalırsanız suçsuz olduğunuzu ispatlamanız güç olabilecektir.

Türk Ceza Kanunu’nda tanımlanan “Hırsızlık” suçunun manevi unsuru kasttır.Bu unsurun varlığı ispat edilmedikçecezalandırılmayacaksınızdır. Söz konusu hırsızlık suçunun oluşabilmesi için sizin “yararlanma kastınızın” olup olmadığı tespit edilmelidir. Ancak herhangi bir yararınızın olmadığı asıl mağdurun siz olduğunuzun ispatı sanıldığı kadar kolay değildir çünkü bu organizasyonun içinde olan kimseler çoğu zaman kendi gerçek isimlerini kullanmamakta ya da sizinle iletişime geçtikleri GSM hatlarının sahipleri kendileri olmamaktadır. Böyle durumlarda çoğu zaman hesabını kullandıran kimselerin savunmaları Adli Makamlarca suçtan kurtulmaya yönelik olarak değerlendirilmektedir.

Özetle, banka bilgilerinizi tanımadığınız kimselere kullandırmamanızı, böyle bir durumda haklıyken haksız duruma düşmeden uzman bir avukata danışmanızı öneririm. Ayrıca belirtmek gerekir ki, her somut durumkendi içinde değerlendirilecektir.

 

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ