Şahin Bilgiç, “Küresel ısınma dengeleri bozdu”
Adana Ticaret Borsası (ATB) Ağustos Ayı Olağan Meclis Toplantısında konuşan Başkan Şahin Bilgiç, Türkiye ve dünyada yaşanan küresel ısınma ve mevsimsel dengelerin bozulması sebebiyle yangınları oluşturan kuraklık ve selleri yaratan aşırı yağmurların dengeleri altüst ettiğini, bu yaşananların sosyal ve ekonomik hayatı olumsuz etkilediğini söyledi.
BAĞIŞ, “PANDEMİ İNSANLARIN YAŞAM BİÇİMİNİ DEĞİŞTİRDİ”
ATB Ağustos Ayı Olağan Meclis toplantısında Kovid-19 pandemisinin insanların yaşam biçimini değiştirdiğini ifade eden Adana Ticaret Borsası Meclis Başkanı Osman Bağış, “Pandemi nedeniyle bir buçuk yıl evlerinde kapalı kalan vatandaşlar Temmuz ayı itibariyle başlayan normalleşme süreci ile yönlerini kırsala çevirmiştir. Yeni yatırımlar yaparak köylerde, yaylalarda müstakil ev yapmak için irili ufaklı tarla, arsa alarak yaşam şekillerini değiştirmişlerdir. Bu değişiklikler bireysel anlamda şahane görünürken genel mana da zaten yapılaşmadan kaynaklı giderek ufalmaya başlayan tarım arazilerine yeni bir eksilme daha eklenmiştir. Ayrıca ekilip, biçilmesi gereken tarım arazilerinin fiyatı 2-3 kat artarak yükselmiştir. Bu konuda gerekli tedbirlerin acil olarak alınması, yeni düzenlemelerin yapılması gerekmektedir.” diye konuştu
AFETZEDELERE DESTEK OLUYORUZ
Ülkenin bir çok yerinde yaşanan yangın, sel gibi afetlerde hayatını kaybedenlere baş sağlığı dileyen Adana Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç, yaptığı aylık değerlendirme konuşmasında “Birlik, beraberlik ve dayanışma milletimizin en büyük özelliklerinden birisidir. Bizler de Adana Ticaret Borsası olarak açılan yaraların sarılması için hem kurum hem de iş insanları olarak destek oluyoruz. İnşallah yaşanan bu sıkıntılar biran önce son bulur.”
TARIMDA EN SAĞLIKLI DEPOLAMA; LİSANSLI DEPOLARDIR
Mevsimsel ortalamaların çok üzerinde zamansız yağan yağışlar ile aynı anda kuraklığı yaşayan ülkeler içerisinde Türkiye’nin de bulunduğunu açıklayan Başkan Bilgiç, “Yaşanan bu olumsuzluklar ile pandeminin birleşmesi tarımsal üretimi ve ekonomik yaşamı zora soktu. Bu zorluklar fiyatlarda dengesizlik yaşanmasına sebep oldu. Belirsizliğin olduğu durumlarda en sağlıklı muhafaza Lisanslı Depolardır. Depolanan ürünler TÜRİB platformu üzerinden çok rahat alıcı bulmaktadır. Günlük fiyat takibi yapılabilen bu platformda zarar riski enaz olup, tahsilatta sıkıntı yaşanmamaktadır. Yaklaşık 20 gün önce hasat edilen mısır 2.300 liraya satılırken depoya giren mısır bugün 2.550 liradan işlem gördü. Bu da üreticiyi sevindirdi. Halen Lisanslı Depoları tercih etmeyen üreticilerin bulunduğunu biliyoruz. Onları da emeklerinin karşılığını en iyi şekilde almaları için bir kez daha Lisanslı Depolarımıza davet ediyoruz.”
YAĞLI TOHUMLARDA DIŞA BAĞIMLILIKTAN KURTULMALIYIZ
Adana ilinde ihracat potansiyeline sahip, erkenci narenciye hasadının başladığını, ay sonunda da soya hasadının başlayacağını hatırlatan Başkan Bilgiç, “Yeni narenciye sezonunun ve Soya hasadının hayırlı ve bereketli olmasını diliyorum. Her iki üründe de en fazla üretim ilimizdedir. Bu da üreticisine ve ticaretini yapana katma değer yaratmaktadır. Bu tip ürünlerdeki üretim miktarımızı daha da arttırmalıyız. Özellikle soya gibi yağlı tohumların üretim artışı ne kadar çok olursa dışa bağımlılığımız o kadar azalır. İlimizin sembolü olan Beyaz Altın pamuğunda hasadı önümüzdeki günlerde başlayacak. Maalesef Beyaz Altın diyarı olan bölgemiz bu konuda günden güne eski özelliğini kaybediyor. Pamukta da eski günlerimize geri dönmeliyiz. Pamuk ekimine müsait olan arazilerimizi mutlaka pamuk ekerek değerlendirmeliyiz. Pamuk işlenmesi neticesinde çok fazla yan ürüne sahip, katma değeri yüksek bir ürünümüzdür. Ekim alanı azalmasına rağmen halen pamuk denildiğinde akla Adana gelmektedir. Pandemi sürecinin bir an evvel son bularak insanların sağlığına ve huzura kavuşmasını temenni ediyorum.” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından ATB Meclis gündem maddelerine geçildi.