Adana'nın Öncü Gazetesi
$ DOLAR → Alış: 32,94 / Satış: 33,07
€ EURO → Alış: 35,75 / Satış: 35,89

Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması Memuriyete Engel mi? 

AVUKAT MERT ARIOĞLU
AVUKAT MERT ARIOĞLU
  • 12.02.2024

1 Ağustos 2024‘te uygulamadan kalkacak olan Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması (HAGB) nedir ? 

 Anayasa Mahkemesi; Trabzon 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nin itiraz yoluna başvurusu üzerine, 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 231. maddesinin 5 ila 14. fıkralarında düzenlenen hükmün açıklanmasının geri bırakılması (HAGB) kurumuna ilişkin tüm hükümlerin tümünün oyçokluğu ile iptaline karar vermiştir. 

iptal kararı 1 Ağustos 2024‘te yürürlüğe girecek ve bu tarihten itibaren ileriye yönelik olarak HAGB kurumu ceza hukuku sistemimizden kalkacaktır 

 Sanığa yüklenilen suçtan yapılan yargılama sonucunda 2 yıl veya daha az süreyle hapis veya adli para cezası verilmesi halinde hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilecektir. Sanık hakkında hakim temel bir ceza belirleyecek, ceza üzerinden indirim halleri bulunuyor ise (teşebbüs, meşru müdafaa, haksız tahrik, etkin pişmanlık gibi) indirim uygulanması sonrasında 2 yıl hapis veya daha az hapis, adli para cezası uygulanabilecektir. 

  • Kanunda adli para cezasına ilişkin herhangi bir sınırlama getirilmemiş, yalnızca hapis cezasına üst sınır getirilmiştir. 
  • Sanık hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararıyla kişi hakkında verilen cezanın infazının önüne geçilmektedir. 
  • Hagb kararıyla mahkeme tarafından hüküm verilmektedir; ancak hüküm açıklanmamaktadır ve sanık 5 yıllık denetim süresine tabi kılınmaktadır. Denetim süresi içerisinde askıda ve açıklanmayan hüküm yasal koşullara uyulması halinde süre sonunda düşecektir. Bu süre zarfında hiçbir hukuki sonuç doğurmayacaktır. 
  • Kişi hakkında yapılan yargılama sonucunda beraat, düşürme, durdurma veya ceza verilmesine yer olmadığı yönünde karar veriliyor ise hagb kararı verilemeyecektir. 

 Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması Memuriyete Engel Mi? 

657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda memuriyete engel teşkil edecek suçlar ve alınan ceza miktarına göre memuriyete engel olunan durumlar belirtilmiştir.  

Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı, sanık hakkında hiçbir hukuki sonuç doğurmamaktadır, memuriyete engel bir durum değildir. 

Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması Kararı Sicile İşler Mi? 

Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı adli sicil kaydında görülmemektedir. E-devlet üzerinden veya adliyeye başvuruda bulunarak alınan sabıka kaydında hagb kararı görülmemektedir. 

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ