Adana'nın Öncü Gazetesi
$ DOLAR → Alış: 32,43 / Satış: 32,56
€ EURO → Alış: 34,80 / Satış: 34,94

“ÇÖPLÜK KALKACAK, SARIÇAM KALKINACAK”

“ÇÖPLÜK KALKACAK, SARIÇAM KALKINACAK”
  • 18.07.2023

ÇÖPLÜK KALKACAK, SARIÇAM KALKINACAK

Adana Çöplük Değildir Platformu Sözcüsü Avukat Yusuf Özer, platform adına Sarıçam’ın yıllardır çözülemeyen çöplük sorunu ile ilgili basın açıklaması yaptı. Yaptığı basın açıklamasında çöplüğün Adana’nın ve Sarıçam’ın önünde en büyük engel olduğunu ifade eden Yusuf Özer, çözüm önerileri de sunarak açıklamasına şöyle devam etti.

Çöplüğün bulunduğu alan,  yılından bu yana çöplük olarak kullanılmaktadır. 90-200 yılları arasında vahşi depolama sistemi ile açıkta çöp dağları şeklinde kullanılmış ve şehrin genişlemesi ile birlikte o zamanki adıyla “Sofulu çöplüğü” olarak 2002 yılına kadar kullanılmıştır. 1998-2008 yılları arasında Çevre Bakanlığının Mersin-Adana Bölgesel Katı Atık Yönetim Projesi çerçevesinde JICA ile ( Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı) düzenli depolama yolunana gidilmiştir Bu projenin süresi 2008 yılında sona ermeden hemen önce Adana Büyükşehir Belediyesi ile ITC firması arasında 18.08.2008 tarihinde yönetimde bulunan Adana Büyükşehir idaresi, Katı Atı Atık Bertaraf tesisi kurup işletmek üzere 1880 dönümlük  dev bir  alanı  bedelsiz olarak 30 yıllığına ITC firmasına vermiştir.

Tesisin kullanıldığı alan 300 dönümü geçmiyor ve ITC firması yabancı ortaklı dev bir şirket. Benzer sözleşmelerde 10 yıl, ya da en fazla 20 yıl iken burada 30 yıllığına verilmesi, ton başına büyükşehirin 4.5 USD bedel ödemesi,  çöpün ayrıştırılmasından ortaya çıkan metan gazından elektrik üretip devlete satması ve bu enerjiden belediyenin pay almaması 30 yıllık süreninde geçici kabul tarihi olan 05.10.2011 Tarihinden başlatılması dikkat çekicidir.

Tüm bu süreçler ve gerçekler karşısında maalesef yerel ve merkezi yöneticilerimiz bu güne kadar sessiz kalmayı tercih etmişler.

Çöplüğün” kaldırılması için bugüne kadar birçok dernek, kişi ve oluşum çeşitli girişimlerde bulunmuş, eylemler yapılmış, davalar açılmış, açıklamalar yapılmıştır.

Sarıçam ilçe olduktan sonra ilk belediye başkanı olan ve halen Adana Milletvekili Sayın Ahmet ZENBİLCİ döneminde, 05.06.2013 Tarih ve 48458490-301-05/27 Sayılı Kararı ile  Sarıçam Belediye Meclisi Çöplüğün kaldırılması için karar almıştır. 2014 Seçimleri sonrasında Sarıçam Kent Konseyi Kurucu Başkanı olarak benim başkanlığımda Sarıçam Kent Konseyi de “Çöplüğün” kaldırılması için karar almıştır.

Alınan kararlar, iyi niyetli tüm çabalar ve eylemler maalesef bugüne kadar bir sonuç vermemiştir.

Kanaatimce, Çöplüğün insan ve çevreye zararları, deprem gibi, elektrik çarpması gibi ani değil. Çöplük insan ve çevreyi yavaş yavaş bitiriyor, hastalık yaparak, kanser yaparak zamana yayarak bitiriyor ve bunu da maalesef yöneticilerimiz dikkate almıyor. Diğer bir sebep ise, çöplüğe karşı gösterilen tepkiler, kitleler halinde, etkili ve sürekli bir tepki niteliğinde değil. Maalesef tepkilerimiz anlık ve geçici nitelikte olduğundan hemen unutuluyor. Birkaç kişi ve sivil toplum kuruluşlarının tepkisi niteliğinde görülüyor. Geniş katılımlı ve sistemli bir halk tepkisi oluşmadığından   ÇÖPLÜKLE YAŞAMAYA ALIŞTIRILIYORUZ. Adana bunu hak etmiyor, Sarıçam bunu hak etmiyor.

    Bize göre ÇÖZÜM ;

Bu “Çöplüğü” buraya siyasi irade koymuş ve ancak siyasi irade kaldırabilecektir. Biz bunun farkında ve bilincindeyiz.

Çöplüğün” kaldırılması için belediye meclisi kararı alarak bu dertten yakınan ve durumu en iyi bilen Adana milletvekilimiz Sayın Ahmet ZENBİLCİ, bugün ÇÖZÜM makamındadır. Kendilerinden bu konuda öncü rol oynayarak, Sayın Bakan ile bizleri görüştürüp çözüme katkı sunmasını bekliyoruz.

Her ne kadar, “Çöplük” alanı Adana Büyükşehir Belediyesinin yeri olsa da, gerek çevre ve insan sağlığı, gerekse şehircilik ilke ve hedefleri ve gerekse de sosyal ekonomik ve kültürel yönden bu tesisin buradan kaldırılması elzemdir. Bu konuda merkezi yönetimin kararı yerel yönetimi bağlayacaktır.

Bu “Çöplük” alanında kanunların ve hukukun da bertaraf edildiğini belirtmeliyiz. Şöyle ki; burada bulunan Katı Atık Bertaraf Tesisi, Adana Büyükşehir Belediyesince GSM Ruhsatına tabi bir yerdir. GSM Ruhsatlı yerlerin en az 1.000 m yakınında yerleşim yeri, okul, yurt konut, iş yeri olamaz (Katı atık Kontrol yönetmeliği M:24)

Bu “Çöplük” tesisin hemen 150 m karşısında apartmanlar var. 300 m yakınlıkta 5.000 Öğrencilik Alparslan Türkeş BTÜ, 200 m yakınlıkta 1.500 Kişilik Kutul Amare Öğrenci Yurdu var. 1500 m yakınlıkta 33.000 kişilik yeni stadyum var.   Son 5 yılda doğrudan çöplükten etkilenen ve 2 Km alan içine kalan 30.000 yeni konut yapıldı.

Kısaca Ülkenin geleceği gençler, çocuklar, sporcular ve 200.000 nüfus çöplüğün göbeğinde kalmış durumda. Bu konuda Adana’mızın tüm siyasi parti il başkanlarını, Adana’mızın tüm ileri gelenlerini ve milletvekillerimizi en azından bu konuda birlik olmaya davet ediyoruz.

ÇÖPLÜK ADANANIN VE SARIÇAMIN ÖNÜNDE EN BÜYÜK ENGELDİR.

Düşünün, bu “Çöplük” kaldırıldığında, bu alan daha önce vahşi depolama alanı olduğu için çok katlı betonarme yapılar yapılamayacak. Burası 1880 dönümlük tek parça büyük bir alan, Türkiye’nin en büyük “Millet Parkı” yapılarak, hemen etrafındaki, Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi ve yeni stadyum nedeni ile park içine “Uzay Merkezi” yapılabilir, bu yerin yüksekliği, Torosların havasını hemen doğrudan alması ve baraj gölüne yakınlığı nedeni ile  Türkiye’nin en büyük “Millet Parkı” içindeki yürüyüş ve koşu parkurları ile antrenman ve çeşitli etkinlikler için merkez olacaktır. Sadece Sarıçam için değil, Adana’daki tüm emeklilerin vakit geçireceği “Millet Kıraathanesi” nin de olacağı böyle bir Sarıçam’a Türkiye’den ve dünyadan  saygın oteller ve markalar gelecek ve bu sayede Adana’nın istihdam oranı artacaktır. Böylesine bir dönüşüm, Sarıçam için, ekonomik, sosyal ve kültürel açıdan seviyesini arttırarak adeta SÜPER LİGE çıkartacaktır.

Bu nedenle diyoruz ki;  “ÇÖPLÜK KALKSIN SARIÇAM KALKINSIN

Saygıdeğer basın mensupları ;

Çöplüğün kaldırılması için bildiğiniz üzere 9 Temmuz günü çöplük karşısında bir program yapacaktık. Ancak, o tarihte devletçe sıkıntılı görülen başka eylemler ve programlar  nedeni ile Adana genelinde tüm program ve basın toplantılarının yasaklanması nedeni ile biz u programı icara edemedik.

Program nedeni ile çöpten en fazla etkilenen yerlerden olan benim de ikamet ettiğim Çınarlı Mahallesinde halkımıza bu konuyu duyurmak için muhtarımız ile birlikte programın duyurulması için köyün cami imamından rica ettik ve o da sağ olsun böyle bir sosyal sorumluluk projesine katkı için anons etti. Ama devletimiz, değerli imamımızın bu vicdanlı davranışı maalesef cezalandırıldı ve imam hakkında maalesef soruşturma açıldı. Biz bu anonsu sosyal medya hesaplarımızda paylaşırken, fonda vatandaşların konuşmasına dikkat çekmek istemiştik. O kaydı size dinletiyorum. Görüldüğü gibi arka planda vatandaşın birisi soruyor,

-Dayı sence bu çöplü kaldırabilirler mi?

Dayı cevap veriyor.

  • Devlet istesin SANİYESİNDE KALDIRIRLAR

 

Evet vatandaşımız kesinlikle haklı. DEVLET İSTESİN SANİYESİNDE KALKAR.

Düşünün devlet denizin altından Marmaray yapmış, Avrasya tüneli yapmış, Atatürk hava limanı yerine dev bir İstanbul Havalimanı yapmış…

Bu çöplük devlet için çerez bile değildir.

Bizim tüm çabamız, çöplük sorunun DEVLETE DUYURABİLMEKTİR.

Bunun için, konuyu önümüzdeki günlerde Ankara’da Milletvekilleri ve bakanlarımıza anlatmak için program yapacağız, Meclis yeni dönemde açıldığında, Çöplük Karşısına bir yörük çadırı kuracağız. Tıpkı  “Diyarbakır Anneleri” gibi eylemimizi sürekli kılacağız.   “Diyarbakır Anneleri” nin evlat nöbeti tuttuğu gibi  biz de “Çöplük Nöbeti” tutarak, çocuklarımızı, ailelerimizi bu çöplüğün pis kokusundan, kanser yapan etkilerinden kurtarmak için nöbet tutacağız. Tüm dileğimiz ve duamız, “Diyarbakır Anneleri” bir an evvel  evlatlarına kavuşsun, Sarıçamda yaşayanlar da kanserden kurutularak sağlıklı bir çevreye kavuşsun

Gösterdiğiniz ilgi nedeni ile hepinize teşekkür ediyor saygılar sunuyoruz.

 

 

 

Artan İş Yüküne, Çalışmayan Sistemlerinize, Angaryaya Hayır!
Artan İş Yüküne, Çalışmayan Sistemlerinize, Angaryaya Hayır!    Mali Müşavirler Köleniz Değildir!  Geçici değil, acil kalıcı çözümler istiyoruz! Adana Mali...
“Emeklileri Devletin Vereceği Sosyal Yardımlara Muhtaç Etmeyin.”
*Memur-Sen Adana İl Temsilcisi ve Sağlık-Sen Adana Şube Başkanı Bekir Nennioğlu, “Emeklilerin Toplumdaki Önemi ve Refahlarının Artırılması” Konulu Yazılı Bildiri...
MAR-DAD üyeleri bayramlaşma töreninde  bir araya geldi
                                       ...
Nakliyeciler Sitesi Yönetimi tarafından site esnafına iftar yemeği verildi
                                       ...
 Nevvaf Tekruri: Gazze’ye yardımlar ulaşıyor
Adana’da, Adana Sivil İnisiyatif Meclisi tarafından düzenlenen “ümmet iftarı” programında konuşan Filistin Âlimler Birliği Genel Başkanı Nevvaf Tekruri, işgalci siyonistlerin,...
Engelli STK’ ların yere, sahaya  ihtiyacı var
Engelli STK’ ların yere, sahaya ihtiyacı var   Yıldız Engelliler Spor Kulübü olarak Başkan Fethullah Kaygün, Başkan Y ardımcısı Yıldız...
DEM Parti adaylarını tanıttı. Kent uzlaşısı kapsamında kentin yönetimine aday olduk.
                                       ...
“Ramazan Kardeşliğe Çağrı”
                                       ...
Çukurova Belediyesi çalışanlarına uygulanan baskı , yönlendirme yıldırma politikalarının  karşısındayız
                      Çukurova Belediyesi çalışanlarına uygulanan baskı , yönlendirme yıldırma politikalarının ...
Yeniden Refah Partisi Çukurova İlçe Belediye Başkan Adayı Mustafa Geldi: Ahlaklı belediyecilik anlayışı Çukurova’ya damgasını vuracak
Yeniden Refah Partisi Çukurova İlçe Belediye Başkan Adayı Mustafa Geldi, projelerini anlatmak için Kaburgacı Mustafa’da kahvaltılı basın toplantısı düzenledi.  Yeniden...
YEREL SEÇİMLER ÖNCESİ TALEP VE BEKLENTİLERİMİZİ İÇEREN BASIN AÇIKLAMAMIZI GERÇEKLEŞTİRDİK!
YEREL SEÇİMLER ÖNCESİ TALEP VE BEKLENTİLERİMİZİ İÇEREN BASIN AÇIKLAMAMIZI GERÇEKLEŞTİRDİK! Türkiye Kamu-Sen Adana İl Temsilcisi Durdu Mehmet Girgeç, yerel seçimler...
Sağlıkta şiddetin önlenmesi için acil adımlar atılmalı
Memur-Sen ve Sağlık-sen Adana Şube Başkanı Bekir Nennioğlu acil serviste hastası tarafından darp edilen Hekim ile ilgili Seyhan Devlet Hastanesi...
Fatih Mehmet Kocaispir MHP Adana İl’de coşkuyla karşılandı
                                       ...
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ