Sigorta ve Bağ-Kur primleri hak kazanılan emekli maaşları ile uyumlu hale getirilmelidir
Sigorta ve Bağ-Kur primleri hak kazanılan emekli maaşları ile uyumlu hale getirilmelidir
Adana Mali Müşavirler Odası Başkanı Güney Yılmaz, vergi borçlarını yapılandırması ile ilgili bilgiler verdi. 7440 sayılı Kanun ile vergi borçlularının vergi borçlarını yapılandırması ve matrah artırımı yoluyla vergi incelemesi neticesinde vergi tarhiyatı yapılmasından kurtulabilme imkanı getirildiğini ifade eden ASMMO Başkanı Güney Yılmaz, konu ile ilgili sözlerine şöyle devam etti.
Bu kanundan yararlanan vergi mükelleflerinin yapılandırılan ve matrah artırımından doğan borçları taksitli ödeme imkanları da bulunuyordu. Taksitli ödemeden yararlanabilmek için ise bu borçların ilk iki taksitinin süresinde ödenmesi şartı getirilmişti. İlk iki taksitin ödeme süreleri geçti ve çok sayıda vergi mükellefi bu taksitleri süresinde ödeyemediği için bu imkandan yararlanma hakkını kaybetmiş oldu. Mevcut ekonomik koşullar altında vergi borçlularının bu taksitleri süresinde ödeyememe durumlarının oluşması doğaldır. Dolayısıyla bu imkanlarını kaybetmiş olan vergi mükellefleri için yeni bir hak tanınması gerekliliği doğmuştur. Bir defaya mahsus olarak, bu durumdaki vergi mükelleflerinin, biriken taksitlerini 3. veya 4. taksit ödeme süresi içerisinde ödemeleri halinde, bu haktan yararlanabilmeleri sağlanabilir.
Vergi mükelleflerinin bu sorunu ve vergisel ve sosyal güvenlik anlamdaki diğer sorunlarını dillendirme, talep etme sorumluluğunun esas olarak, bu mükelleflerin üyesi oldukları Ticaret, Sanayi ve Esnaf Odalarında olduğunu düşünmekteyim. TESK, TOBB ve diğer işveren örgütleri bu sorunları ortaya koymalı ve gerekli yasal düzenlemelerin yapılması için gerekli girişimlerde bulunmalıdır.
Örneğin işçi çalıştıran işverenlerin sosyal güvenlik maliyetleri çok fazla artmış ve işverenlere ciddi bir yük getirilmiş durumda. Yine 4/b dediğimiz, eski adıyla Bağ-Kur primleri çok fazla artmış durumda. 2023 ve öncesinde bulunan işçi teşvikleri de sonlandırıldı. Bunun kayıtlı istihdama olumsuz yansımalarını ve kayıt-dışı çalışmanın arttığını görmekteyiz. Bu alanda yeni sigorta prim teşviklerine, istihdam artırıcı teşviklere ihtiyaç vardır. Bağ-Kur prim tutarlarının da çok yüksek olduğunu, özellikle 25 yıl boyunca prim ödeyen Mali Müşavirler, Avukatlar, Diş Hekimleri gibi tüm serbest meslek erbaplarının, küçük esnafın, işverenlerin emekli olduklarında aldıkları, alacakları emekli maaşını düşündüğümüzde ciddi bir sorun olduğunu görmekteyiz. Ödenen primler ile alınan emekli maaşları arasında dengesizlik olduğunu düşünüyoruz. Ödenen sigorta ve Bağ-Kur primlerinin hak kazanılan emekli maaşları ile uyumlu hale getirilmesi zorunluluktur.