Adana'nın Öncü Gazetesi
$ DOLAR → Alış: 33,87 / Satış: 34,01
€ EURO → Alış: 37,64 / Satış: 37,79

6 şubat depreminde yıkıma sebep  olanlar adalet karşısında hesap vermediler

6 şubat depreminde yıkıma sebep  olanlar adalet karşısında hesap vermediler
  • 21.01.2024

6 Şubat depremlerinde yakınlarını yitiren ailelerin kurduğu Adalet Peşinde Aileleri Platformu,  6 Şubat depremlerinde yaşanan ölümlerden ve ihlallerden sorumlu olanların yargılanması için bir basın açıklaması yaptı.  Açıklamayı kayıp yakını ve Adalet Peşinde Aileleri Platformu adına Avukat Mehtap Akyüz Özcan yaptı.  Avukat Mehtap Akyüz Özcan, platform adına yaptığı basın açıklamasında şunları ifade etti.

Bugün Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde yakınlarını kaybeden ve adalet arayan aileleri temsilen buradayız.6 Şubat depremlerinde  resmi rakamlara göre en az 50 bin insan yaşamını yitirdi. Bunun yanı sıra 35 binden fazla bina yıkıldı, 300 bine yakın binada da ağır hasar oluştu. 1.5 milyon insan evsiz kaldı. Bu yıkıma sebep   olanlar tam anlamıyla yargılamaya  dahi tabi tutulmadı , ADALET karşısında hesap vermediler.

Mevzuatta bina yapımında sadece yapı müteahhitleri değil ilgili kamu görevlilerinin de sorumluluğu açıkça belirtilmiştir. Yapı denetim sorumlularından, belediye yetkililerine ve ilişkili bakanlık görevlilerine kadar;  sorumluların her bina için ayrı ayrı tespiti ve yargılamaya tabi tutulmaları gerekmektedir.  Yasa her kese eşit bir şekilde uygulandığı takdirde fonksiyonunu yerine getirir. Aksi halde şahsa göre uygulanan bir metinden ileri gidemez.  Dolayısıyla sorumluluğu bulunan her kesin tespiti ile  adil ve etkin bir yargılamaya tabi tutulması esas talebimizdir.

Giden canlarımızın sadece bir sayıdan ibaretmiş gibi algılanması 6 Şubat’tan itibaren her türlü zorluğa maruz bırakılan biz yakınlarını derinden üzmektedir.

Ve yine o güne dönersek; 6 şubat’ı yaşayan bizler enkazdakilerin kurtarılmasını düşünürken depremin etkilediği bazı illerimizde ;yemek,su , çadır yoktu. Yine Telefon şebekeleri çekmiyordu, internette bant daraltması yapılmıştı. Biz o gün çaresiz sadece bekledik.

Yasımızı tutamadık, ölenlerimizin naaşlarının bulunmasını bekledik, daha kayıplarımızı bulamazken enkazları kaldırmaya geldiler. Gerekli numunelerin alınması için enkazların başında   bekledik.

Evraklar kayboldu, onların bulunmasını bekledik. Canlarımızı yitirdik, sevdiklerimizin ölümüne sebep olan şüpheliler aramızda gezerken acımızın hesabını sormayı bekledik. Dosyalarda tutuklu dahi yok tutuklanmalarını bekledik. Delillerin toplanmasını, bilirkişi raporlarını, kayıplarımızın bulunmasını bekledik.

 

Beklememiz son bulmadı.

İhmali bulunan kamu görevlileri için soruşturma izinlerinin çıkmasını, halen kaçak olan bazı şüphelilerin yakalanmalarını, tutuklu olanların adil bir yargısal sürece tabi tutulmasını bekledik ve hala bekliyoruz

 

Bugün burada süreç boyunca yaşadığımız hukuksal problemleri dile getirmek ve nedenlerini  sormak için toplandık..11 ayın sonunda sorulmayan, cevaplanmayan soruları sorarak haykırıyoruz ve cevap istiyoruz!

 

1-)Depremin yaşandığı 11 ilde bazı  soruşturma dosyalarında bazı evraklar eksik, binaların ruhsat evrakları yok, tadilat gören binaların tadilat ruhsatları yok. Bu evraklar nerede?

2-)Yaşamını yitiren insan sayısının yanı sıra, yaralanan insan sayısı, kayıp insan sayısı neden hala net bir şekilde tespit edilmedi ?

3-)Enkazlardan detaylı ve yeterli delil neden toplanmadı?Enkazlar daha depremin üzerinden 1 ay geçmeden temelleriyle beraber neden kaldırıldı?

4-)Bilirkişi raporları neden hala sonuçlanmadı ?. Sonuçlanan bilirkişi raporları neden izaha muhtaç?

5-)Bilirkişi raporları neden teknik üniversitelere gönderilmiyor raporları değerlendiren üniversite heyet ve kurulları ile ilgili açıklama istiyoruz.

6-)Neden şüphelilerin neredeyse  tamamı bilinçli taksirle adam öldürme suçundan yargılanıyor? Adil olan, para hırsı ve açgözlülük saikleriyle  onlarca insanın ölmesini göze alarak bina inşa edenlerin, tadilat yapanların,imar izni verenlerin, yeterince denetleyemeyenlerin olası kastla adam öldürme suçundan yargılanması değil midir?

7-)Neden bazı dosyalarda şüpheliler tutuklu yargılanırken diğer dosyalarda sadece yurt dışı çıkış yasağı gibi son derece yetersiz tedbir kararları veriliyor?

8-)11 ay geçmesine rağmen neden hiçbir kamu kurum ve  kuruluşu için verilen bin soruşturma izni yok?

Depremin üzerinden 11 ay geçti.Biz hala adalet bekliyoruz. Delillerin toplanmasını, bilirkişi raporlarını, kayıplarımızın bulunmasını, ihmali bulunan kamu kurum ve kuruluşları için soruşturma izinlerinin verilmesini, şüphelilerin tutuklanmalarını,firarilerin yakalanmasını ,evrakların ortaya çıkartılıp dosyalara eklenmesini, sanıkların taksirle değil  kasten adam öldürmekle yargılanmalarını, 11.ayın sonunda tüm sorumluların yargılanmasını bekliyoruz.

Mücadelemiz bitmedi, bugün burada sadece 6 Şubat’ta ölenlerin hesabını sormak için değil 6 Şubat’ta enkaz altında ölmeyen ancak hala insani bir yaşam bekleyen herkesin haklarını savunmak için bulunuyoruz. Bu ölümlerde sorumluluğu bulunan herkesin adalet önünde hesap vermesi için buradayız!

Bizim, bizden sonrakilerin ve onlardan sonra gelecek olanların yaşamları için depreme dirençli kentlerin yapılmasını talep etmek için buradayız. Bizden başka kimsenin deprem için hak arayışında olmaması için buradayız. Çocukların annesiz, babasız, kalmaması , annesi babası enkazda kalan ve tek başına hayatta kalan bebeklerin olmaması için buradayız.

Ali İrfan Vural : “İlimsiz gidilen yolun sonu karanlıktır.”
 YAZI DİZİSİ – 1 : ALEVİLİK    Değerli okuyucularımız, Aleviliği daha bilimsel, kendi gerçeklerine uygun bir şekilde, tarihe ve günümüze...
Artık yeter! GEÇiNEMiYORUZ!
                            DİSK’e bağlı sendika üyeleri, Adana Büyükşehir...
Hürriyet Mahallesi Muhtarı Ömer Atiz’den ve hayırseverlerden örnek davranış
Hürriyet Mahallesi Muhtarı Ömer Atiz, örnek bir çalışmaya imza attı. Ömer Atiz, hayırseverler ile birlikte düzenledikleri kampanyada  çok sayıda öğrenciye...
Ağır Ceza Avukatı Mert Arıoğlu : Nitelikli dolandırıcılığın  3 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası vardır.
                    Ağır Ceza Avukatı Mert Arıoğlu,  dolandırıcılık suçları ve cezaları hakkındaki...
MEHMET SEZER: ÇUKUROVA’NIN GELECEĞİNDEN ÜMİTLİYİM
Eğitim-Bir-Sen Adana Şube Başkanı Mehmet Sezer geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen rektör atamalarıyla ilgili bir açıklama yaparak; “Ben Çukurova’nın geleceğinden ümitliyim” dedi....
Vertra Steel Fabrika İnşaatını Yüzde 77’si Tamamlandı: Ceyhan’da Üretime Az Kaldı
Vertra Steel Fabrika İnşaatını Yüzde 77’si Tamamlandı: Ceyhan’da Üretime Az Kaldı Ceyhan Organize Sanayi Bölgesi’nde yapımı süren Vertra Steel Fabrikası,...
Azzabi’nin mekanında 6. geleneksel aşure lokması ikram edildi
      Azzabi çay ocağı işletmecisi Aziz Uslu,  Muharrem ayı dolayısıyla  “Aşure Günü”  etkinliği düzenledi. Bu yıl 6. sı...
Hürriyet  Mahallesi Muhtarı  Ömer Atiz’den Aşure Gününe özel  anlamlı etkinlik
Hürriyet  Mahallesi Muhtarı  Ömer Atiz’den Aşure Gününe özel  anlamlı etkinlik Hürriyet  Mahallesi Muhtarı  Ömer Atiz  tarafından Muharrem ayı dolayısıyla  “Aşure...
EVLENEMEYEN ÇİFT KALMASIN!
Adana Düğün Salonları Organizasyon Derneği (ADSOD) Başkanı Ayhan Şirin,   29 nisanda başlayan evlenecek çiftlere yüzde 40 indirim yapma kampanyasının ağustos...
Beşocak Mahallesi Muhtarı Hasan Can ve CHP 28.Dönem Milletvekili adayı Seyfettin Can aşure dağıttı
Muharrem ayı dolayısıyla  Beşocak Mahallesi Muhtarı Hasan Can ve Cumhuriyet Halk Partisi 28.Dönem Milletvekili adayı, iş adamı Seyfettin Can  tarafından ...
VERGİDE ADALET İSTİYORUZ
    VERGİDE ADALET İSTİYORUZ   Adana Mali Müşavirler Odası, Adana Barosu, Adana Tabip Odası, Adana Eczacı Odası, Adana Diş...
Şahin Bilgiç, “Adana’nın üzerindeki ölü toprağı kalkıyor”
Adana Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Şahin Bilgiç, Adana’yı özlenen eski günlerinin de ilerisine kavuşturacak projelerin onaylanmaya başladığını, bu vesile ile...
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ