VETERİNER HEKİMLERİN FİİLİ HİZMET ZAMMININ DIŞINDA TUTULMASI HAKSIZLIKTIR.
Türk Veteriner Hekimler Birliği Vakfı Başkanı Sayın Safa GÜR, Adana Veteriner Hekimler Odası Yönetim Kurul Üyeleri, Vakfın Adana Temsilcisi ve veteriner hekimlerin katılımı ile ülkemiz hayvancılığının, veteriner hekimlerin sorunları, çözüm önerileri ve geleceği ile ilgili bir toplantı düzenlendi.
Toplantıda şu konulara değinildi.
Veteriner Hekimlerin özlük hakları ve fiili hizmet zammı : Beşeri hekimleri ve sağlık çalışanlarına fiili hizmet zammı verilirken veteriner hekimlerin bu işin dışında tutulması haksızlıktır. Kamuda çalışan doktorların muayenehaneleri kapatılırken kamuda çalışan veteriner hekimlerin de muayenehaneleri kapatılmıştı. Çünkü tam gün yasası bütün hekimlere eşit uygulanmıştı. Kabul ediyoruz kamuda çalışan arkadaşlarımız muayenehane açmamalı asli işi olan salgın hastalıklarla mücadele etmeli.Fakat beşeri hekimlere fili hizmet zammı verilirken veteriner hekimler fiili hizmet zammının dışında tutuldu. Herhangi bir yasak varsa veteriner hekimler sağlık sınıfında iyileştirme varsa değil. Bunun kabul edilmesi mümkün değildir. Kamu-serbest ayrımı yapılmaksızın bütün veteriner hekimlerin ve emeklilerinin özlük haklarında iyileştirme yapılarak fiili hizmet zamlarının verilmesi ve emeklilerine beşeri hekimlere yapılan iyileştirmenin yapılması gerekmektedir.
Aşı uygulama ücretlerinin (el emeği ) arttırılması : Üç-beş yıldır aşılamadaki manipülasyon ücreti değiştirilmemiştir. Ama aşı ücretli hale geldiğinden örneğin bir doz şap aşısı 3.25 TL+Manipülasyon ücreti 0.75 kuruş ile toplam 4 TL etmektedir. Sahada aşı yapan meslektaşımız aşı yapıldıktan sonra “param yok”, diyen yetiştiricimizin aşı ücretini kendi cebinden karşılamak zorundadır. Bir-iki doz olsa kabul edilebilir. Ama akşama kadar iki-üç yüz hayvana aşı yapan bir meslektaşımızın 10-15 hayvanda bu durumla karşılaşması mümkündür. Bu sorunlar salgın hastalıklarla mücadelede zafiyete neden olacaktır. Sorunla karşılaşmamak için manipülasyon ücretinin zamanımıza uygun hale getirilmesi ve projeli aşıların hayvanlarımıza ücretsiz olarak yapılması uygun olacaktır.
Kamuda çalışan veteriner hekimlere kılık kıyafet ve malzeme desteği verilmesi, kamuda çalışan veteriner hekimlere verilen kılık kıyafet yardımının hala 40 TL – 50 TL düzeyinde olması kabul edilebilir değildir. Bu rakamların ya yeterli düzeye çıkarılması ya da bu onur kırıcı rakamların kökten iptal edilmesi en doğrusudur.
Hiçbir akademik meslek grubundan işyeri açmak için belediyeden ruhsat sorulmazken sadece veteriner hekimlere belediye ruhsatının sorulması anlaşılabilir gibi değildir. Örneğin; bir diş hekimi sadece bağlı bulunduğu bakanlığa ve oda’ya karşı sorumlu iken neden veteriner hekimler aynı zamanda belediyeden ruhsat alsın?
İTS, ATS e-reçete sisteminin aksaklıkları giderilmeden hayvanların takibi yapılmadan uygulamaya konulması sadece veteriner hekimlere yük getirmekte ve ceza ile karşı karşıya kalmalarını sağlamaktadır. Sistemin alt yapısını tam oluşturduktan sonra gündeme alınması cezaların önce uyarı sonra küçük bir ceza daha sonra tekrarında ceza şeklinde uygulanması doğru olacaktır.
Gıda işletmelerinin denetiminde her yıl ocak ayında Veteriner Hekimler Odası’nca verilen Çalışma İzin Belgelerinin Tarım Bakanlığı denetimcileri tarafından sorulması, gıda güvenliği açısından önemlidir. Sürdürülebilir sağlıklı hayvansal gıdanın olmazsa olmazı veteriner hekimlerdir.