Çukurova Güzel Sanatlar Lisesi geleceği bugünden yakalayacak
Dünyayı derinden değiştirecek gelişmelerden biri olan Metaverse dünyası her geçen gün daha büyük ve farklı bir alan olmaya devam ediyor. Bugünün ve özellikle geleceğin en kritik teknolojilerinden biri olan bu yeni dünya için Adana Çukurova Güzel Sanatlar Lisesi de değerli bir adım atıyor. Öğrenciler, AB bursu ve Almanya koordinatörlüğünde geliştirilen MetaNFT projesiyle Metaverse oyunları için giyilebilir cihazlar ve öğeler olarak kullanımına odaklanacak.
Teknoloji ve sosyal medya dünyasının en popüler konusu, sanal gerçeklik ile fiziksel gerçekliği birleştirerek alternatif bir evren oluşturan Metaverse. Özellikle Z kuşağını yakından ilgilendiren bu yeni sanal teknoloji dünyası bugüne kadar bilinen pek çok yaklaşımı da derinden değiştirecek.
Konuya uzak okuyucularımız için kısa bir parantez açalım ve Metaverse için temel bir çerçeve çizelim. Metaverse’ü tüm dijital dünyaların birleştirildiği, yani internette yapabildiğiniz her şeyin tek bir alanda toplandığı paralel bir evren olarak tanımlamak mümkün.
Facebook çatı kuruluşu olan META’nın geliştirdiği bu yeni teknoloji için ‘sadece bakmak yerine içinde bulunduğunuz bir internet’ tanımlaması sıkça kullanılıyor.
Ortaya çıkan ürünleri dijital avatarlar kullanacak
Sahip olduğu yönetim ve eğitim kadrosuyla Adana’nın en iyi okullarından biri olan Adana Çukurova Güzel Sanatlar Lisesi de META dünyası için kolları sıvadı…
Okulun öğretmenleri ve öğrencileri, MetaNFT projesi kapsamında NFT’lerin Metaverse oyunları için giyilebilir cihazlar ve öğeler olarak kullanımına odaklanacak. Daha net bir ifadeyle bu projeye katılacak öğrenciler, avatar ve giyilebilir cihazların tasarımları için dijitl çizim yapacak.
Adana’daki öğrencilerin katılımıyla üretilecek NFT’ler, sanal dünyadaki kullanıcılar arasında alınıp satılabilecek. Metaverse’deki dijital avatarlar tarafından giyilebilecek kıyafet, silah ve diğer aksesuarlar da Çukurova Güzel Sanatlar Lisesi öğrencilerinin çiziminden çıkacak.
Proje bir yanda bunları hedeflerken diğer yandan ise Metaverse’deki büyüyen sanal ekonomi alanına ve oyunlarda blockchain teknolojisinin kullanımına katkıda bulunmayı amaçlıyor.
Öğrenciler geleceğe bugünden hazırlanacak
Türkiye genelinde henüz çok az sayıda okulun üzerine ciddi şekilde eğildiği bu yeni sanal dünya aslında çok farklı bilgi, birikim ve becerileri de beraberinde getirecek.
Adana Çukurova Güzel Sanatlar Lisesi yönetimi, dahil oldukları MetaNFT projesi ile öğrencilerini geleceğin dünyasına bugünden hazırlamayı hedefliyor.
Projenin dikkat çeken çıktıları arasında öğrencileri ‘Metaverse’de NFT’lerin nasıl oluşturulacağı’ konusunda eğitmek geliyor…
Proje kapsamında Metaverse’de NFT oluşturma becerilerini öğrencilere aktarmak, mesleki eğitim ve öğretim öğrencilerinin istihdama daha kolay ve hızlı kazandırılmasını sağlamak, dijital pazarlama becerilerini artırmak akla gelen diğer kazanımlar.
Lise öğrencileri yepyeni bir dünyaya adım atacak
Bir devrim niteliğinde olan Metaverse dünyasında kullanıcıların dijital avatarları da oluyor. Bu avatarlarla kullanıcılar çok farklı alanları keşfetmekle kalmıyor diğer avatarlarla da etkileşim haline geçiyor.
Bu dünyada en önemli terimlerden biri de NFT olarak duyduğumuz Non-Fungible Tokens konusu. NFT’leri blockchain teknolojisi kullanılarak alınıp satılabilen dijital öğeler olarak tanımlamak mümkün.
Adana Çukurova Güzel Sanatlar Lisesi’nin dahil olduğu MetaNFT projesinde, 14-18 yaşındaki mesleki eğitim ve öğretim öğrencilerine Metaverse için NFT’lerin nasıl oluşturulacağı öğretilecek.
Avrupa Birliği destekli proje
Metaverse dünyasında NFT’ler, kullanıcıların gelişen bir dijital pazarda alıp satabilecekleri oyunlar ve arazi alanları için giyilebilir ürünler ve öğeler biçimini alıyor.
Adana Çukurova Güzel Sanatlar Lisesi yönetiminin vizyonu sayesinde dahil olunan bu proje, heyecan verici yeni dünyada yaratıcılık, iş birliği ve ticaret için yeni olasılıklara imkan vermeyi amaçlıyor.
Avrupa Birliği destekli Erasmus projesi, Almanya koordinatörlüğünde, Adana Çukurova Güzel Sanatlar Lisesi öğrencileriyle yürütülüyor.