Adanalı Çiftçilerimiz Üretimden Kopma Noktasına Gelmiştir

Adanalı Çiftçilerimiz Üretimden Kopma Noktasına Gelmiştir
Tarım, ülkemizin geleceği, gıda güvenliğimizin teminatı ve kırsal kalkınmanın temelidir. Ancak ne yazık ki Adanalı çiftçimiz bugün her açıdan derin bir krizin içindedir. Üretimin her aşamasında ciddi sorunlarla karşı karşıya kalan çiftçimiz; artan girdi maliyetleri, finansmana erişim zorlukları, iklim kaynaklı afetler, su krizi, zirai don gibi doğal etkenler ve en önemlisi de üretip yetiştirdiği ürünlerin para etmemesi nedeniyle üretimden kopma noktasına gelmiştir.
Geçmiş yıllarda kimi zaman sadece bazı ürünlerde yaşanan fiyat istikrarsızlığı, 2025 yılında neredeyse tüm ürünlere yansımıştır. Bu yıl çiftçimizin ektiği, biçtiği, büyük emek ve maliyetlerle yetiştirdiği hiçbir ürün yeterli gelir sağlamamaktadır. Enflasyonun hızla yükseldiği bu dönemde, çiftçinin hem gelir kaybı yaşaması hem de temel yaşam ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanması tarım kesimini daha da kırılgan hale getirmiştir.
Bu ekonomik çıkmaz, çiftçimizi çareyi elindeki tüm varlıkları – tarla, bağ, bahçe, traktör, ekipman ve daha fazlasını – satılığa çıkarmakta bulmasına neden olmuştur. Bu, sadece bireysel değil, aynı zamanda ülke tarımı açısından da büyük bir tehdit oluşturmaktadır.
Gelinen bu noktada artık sorunları görmezden gelmek, çözümü ertelemek mümkün değildir. Sayın Cumhurbaşkanımızdan ve Tarım ve Orman Bakanlığımızdan beklentimiz; vakit kaybetmeden üreticimizin yaşadığı bu çok yönlü krize müdahale edilmesi, kalıcı çözümler üretilmesi ve çiftçilerimize güçlü bir destek mekanizmasının sunulmasıdır.
Çünkü bu şekilde devam edilirse, çiftçimizin üretime devam etmesi mümkün görünmemektedir. Gıda arz güvenliğimizin teminatı olan üreticilerimiz sahipsiz bırakılırsa, tarımda sürdürülebilirlik büyük bir darbe alacak, ülkemiz daha büyük ekonomik ve sosyal sorunlarla karşı karşıya kalacaktır.
Unutulmamalıdır ki güçlü bir Türkiye, güçlü bir tarımla mümkündür. Üreticimiz ayakta kalmalı, tarlalar boş kalmamalıdır.