Ersoy Kalik: “Alacağın Taksidi Olmaz, Alacaklarımız Derhal Ödenmelidir”
Ersoy Kalik: “Alacağın Taksidi Olmaz, Alacaklarımız Derhal Ödenmelidir”
DİSK Genel-İş Sendikası Adana 1 No’lu Şube Yönetim Kurulu adına basın açıklaması yapan DİSK Genel-İş Sendikası Adana 1 No’lu Şube Başkanı Ersoy Kalik, Seyhan Belediyesi ve Seyhan İmar AŞ işçilerinin Toplu İş Sözleşmesi süreçlerine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
Kalik, hem Seyhan Belediyesi kadrolu işçileri hem de Seyhan İmar AŞ işçileri için Toplu İş Sözleşmesi süreçlerinin sonuna yaklaşıldığını, görüşmelerin olağan sürelerinin bittiğini ve arabulucu sürecinin de bitmek üzere olduğunu ifade etti.
Belediyenin henüz iş görür bir hizmet binası dahi yokken göreve başlayan ve 25, 30, 40 yıla yakın süredir Seyhan halkına hizmet eden kadrolu işçilerin TİS sürecinden söz ettiklerini belirten Kalik, üç yıldır, on yıldır, yirmi yıldır alın terini bu kent için akıtan şirket işçilerinin de aynı süreçte olduğunu vurguladı.

Açıklamada, halen Seyhan’ın çöpünü toplayan, asfaltını seren, parkını ve bahçesini düzenleyen, kreşten mesleki eğitime kadar genç yaşlı tüm Seyhanlılara hizmet eden, cenazeleri kaldıran Seyhan İmar AŞ işçilerinin hak mücadelesi verdiği ifade edildi.
Sendikanın, memleketin ve belediyenin mevcut durumu gözetilerek üç yıllık enflasyon + refah payı talepleriyle hazırlanan TİS taslağını işverene ilettiği; ancak işverenin 2026 yılı için yalnızca yüzde 3’lük zam teklif ettiği belirtildi. TÜİK’in yüzde 30,9, ENAG’ın yüzde 56,1 yıl sonu enflasyonu açıkladığı bir dönemde Seyhan işçisine reva görülen zammın yüzde 3 olduğu ifade edildi.
Açıklamada, Seyhan İmar AŞ işçilerinin Mart 2024’ten bu yana mesai ve sosyal hak alacaklarının, Ocak 2025’ten bu yana ise tam maaşlarının ödenmediği belirtilerek; teklif edilen yüzde 3 zamla birlikte 24 aydır ödenmeyen alacakların ödenmesi için yeni bir 24 ay daha süre talep edildiği kaydedildi.

“İşçimizin daha fazla bekleyecek ne zamanı ne de sabrı kalmıştır” denilen açıklamada, borçları nedeniyle işi bırakmak zorunda kalan, emekliliğini isteyen ya da yaşamını yitiren işçilerin alacaklarının ödendiği hatırlatılarak, “Ödeme sorunu işçinin pozisyonuyla mı ilgilidir?” sorusu yöneltildi.
Basın açıklamasında ayrıca, alacakların ödenmesi ve yeni Toplu İş Sözleşmesinde zam talep edilmesi halinde 700’den fazla işçinin işten çıkarılacağı yönünde bir yaklaşımın masaya konulduğu ifade edilerek, bunun kabul edilemez olduğu vurgulandı.
Sendika, başta Seyhan Belediyesi Başkan Vekili, bürokratlar ve meclis üyeleri olmak üzere tüm siyaset kurumunu sorunun çözümü için sorumluluk almaya ve “ellerini taşın altına koymaya” davet etti.

Açıklamanın sonunda talepler şu şekilde sıralandı:
Alacağın taksidi olmaz, alacaklarımız derhal ödenmelidir.
İşçimizi ezdirmeyecek bir zamla Toplu İş Sözleşmesi sonlandırılmalıdır.
İşçinin iş güvencesi konusunda kesinlikle olumsuz bir adım atılmamalıdır.
Basın açıklaması, “Seyhan İşçisi Haklıdır! Hakkını Alacaktır! Yaşasın Sendikal Mücadelemiz! Yaşasın Genel-İş! Yaşasın DİSK! Selam olsun mücadele eden Seyhan Belediyesi işçilerine!” ifadeleriyle sona erdi.
Haber : Özlem PEKDURANER















