“SAĞLIKLI BİR DÜNYA İÇİN TEMİZ ÇEVRE”
TMMOB Mimarlar Odası Adana Şubesi tarafından “Dünya Mimarlık Günü” nedeniyle bir basın açıklaması yapıldı. Yönetim Kurulu adına konuşan Mimarlar Odası Adana Şube Başkanı Ozan Tüzün, basın açıklamasında şunlara yer verdi.
UIA tarafından 1985 yılından bugüne, BM Dünya Habitat Günüyle paralel bir şekilde her yıl Ekim ayının ilk pazartesi Dünya Mimarlık Günü olarak kutlanıyor. UIA bu yıl “Sağlıklı bir dünya için temiz çevre” temasını seçerek, 2030 kalkınma ajandası tartışmalarına konut, kamusal mekanlar ve bunların iklim değişikliğiyle ilişkilerine odaklanarak katkı yapmayı umuyor. TMMOB Mimarlar Odası da bu önemli günde, özellikle içinden geçtiğimiz dönemde ekonomik krizle birlikte artan erişilebilir konut ihtiyacına, bu bağlamda derinleşen eşitsizliklere, kamusal mekanların bir yandan denetim altına alınırken diğer taraftan da pandemi sürecinde ne kadar yaşamsal olduğuna ve iklim değişikliğinin özellikle kırılgan coğrafyalar ve kentler üzerindeki yıkıcı etkisine dikkat çekmek istiyor.
BM-Habitat’a göre dünya üzerindeki 1.8 milyardan fazla insanın elverişli konuta ihtiyacı var. UIA, 2030 yılında dünya nüfusunun %40’ının iş, eğitim, sağlık ve kamusal hizmetlere erişimin bir ön koşulu olan elverişli konuta erişime ihtiyacı olacağı tahminini öne sürüyor. Bu koşullar altında toplumun erişilebilir konutun tasarımı ve üretiminde mimarların çözümlerine daha çok ihtiyacı olduğu açıkça görülüyor.
BM Çevre Programı kentlerin, küresel CO2 salımının %75’inden sorumlu olduğunu tahmin ediyor. Bu paya en fazla katkı yapanlar ise ulaşım ve binalar. UIA, BM hedefleri ile dünyanın dört bir yanındaki mimarların uygulamaları arasında köprüler kurmak için çalışıyor. Bilindiği gibi mimarlar karmaşık zorluklara yanıt vermeye donanımlılar. Mimarların, fırsat verildiğinde, sadece yeni Sürdürülebilir Kalkınma Ajandasına yanıt vermekle kalmayıp, gelişimi ve uygulamasında etkili olduğunu görüyoruz.
2021 UIA Dünya Mimarlık Kongresinde kabul edilen Rio Şartı belgesinde de vurgulandığı gibi “Çok daha adil ve eşitlikçi, daha iyi kentlerin devam etmekte olan inşasında mimarlık ve kentsel planlamanın oynayacağı kilit roller vardır. Tasarım, kentlerin elverişli şekilde planlanmasına katkıda bulunmak, fikirleri hayata geçirmek, tartışmayı teşvik etmek ve dönüşümlerin uygulanabilirliğini sağlamak için önemli bir araçtır.”
Tüm bu tablo içinde, daha fazla mimarlıktan konuşmak, mimarlığa daha fazla alan açılması umuduyla, tüm meslektaşlarımızın, mimarlık öğrencilerinin Dünya Mimarlık Gününü “Sağlıklı bir dünya için temiz çevre” sloganıyla kutluyoruz.
Bu önemli günde kentle ilgili karar vericilere, 5 Ocak Stadyumu’nun geleceğine dair, toplumun onayını almayan bir emrivakiye meydan vermemeleri için de hatırlatmada bulunmak istiyoruz.